Земеделските производители е необходимо да се възползват от потенциала на новите технологии. Това каза зам.-министърът на земеделието, храните и горите Явор Гечев при откриването на 29-тото издание на изложението „Селското стопанство и всичко за него“, което се провежда в град Добрич. Той уточни, че те са основен фактор в разгръщането и по-доброто развитие на българското земеделие, съобщиха от аграрното министерство. 

Опитите да се сложи ред в пасищата продължават

„Приложението на високите технологии – дигитализация в областта на земеделието чрез новата Обща селскостопанска политика ще намира все по-голямo разпространение“, отбеляза Явор Гечев в рамките на дискусия на тема „Цифрова Европа и дигитализация в селското стопанство“, която е част от програмата на  тазгодишното издание на Добричкия панаир. Основните теми на дебата бяха „Цифрова трансформация на българско земеделие и селските райони“ и „Европейският зелен пакт и селското стопанство“.

„Моето лично убеждение е, че трябва да има балансирано редуване на No-till технологии, включително с редуване на интегрирана растителна защита, добър сеитбооборот, зелено заораване, зелено торене, което не само ще запази почвата, но и ще я обогати“, заяви Явор Гечев по време на дискусията. Той подчерта още, че трябва да има баланс между икономиката, екологията и социалния елемент, за да се постигне максимална устойчивост на сектора в бъдеще.

Зам.-министър Гечев съобщи също и, че аграрното министерство е в активна дискусия с Министерство на околната среда и водите по отношение на промяна на тълкуването за биомаса. „Ние смятаме, че има достатъчно нормативни документи, които дават основание вътрешната биомаса на ниво стопанство да не бъде определяно като отпадък. През новия програмен период, който ще влезе в сила от 2023 г., управлението на отпадъци от селското стопанство ще бъде един от приоритети в сектора към който ще бъде насочен значителен финансов ресурс“, каза Явор Гечев. 

Тази година изложението в Добрич се провежда в периода 25-28 август и представя специализирана едрогабаритна, малогабаритна техника, машини и съоръжения за животновъдството, селскостопански инвентар, прикачени и навесни селскостопански машини, семена и препарати за растителна защита. Във  форума участват над 40 изложителя, като за първи път има и арменски био производители на храни.