Форумът беше безспорно добър, защото колкото се коментират тези неща, толкова по-добре. Но ние сме силно закъснели.
 
 
Държавите, които видяхме тук имаха ясната представа какво правят, какво отстояват и дипломацията им работи по отстояване на интересите, а ние още нямаме такива. Те всички направиха впечатление, въпросът е кой от техните позиции е най-билка до нашата.
 
Това каза за Фермер.БГ председателят на Националния съюз на земеделските кооперации в България Явор Гечев във връзка с дебата „ОСП след 2020 – Изборът на България“, който се проведе в Пловдив и бе организиран от от Института за агростратегии и иновации и фондация ИнтелиАгро.
 
По думите му естонците са близо по нас и биха били нелош партньор. „Италианците имаха добри решения, които ще свършат работа за част от нашите проблеми, но истината е, че България трябва да следва собствените си предложения“, каза Гечев и допълни:  
„Европа трябва да е доста по-солидарна. Да не е на 3,5 ли 10 скорости и сближаването е абсолютно наложително. Иначе на Европа ще й изгърмят бушоните по отношение на ОСП и задълбочаването на проблемите в сектора в различните държави ще е още по-голямо“. 
 
 
По време на дискусията Явор Гечев припомни една своя идея, която спомена за първи път пред Фермер.БГ.
 
„В следващия рамков период парите, които се дават по Първи стълб, агроекологичните плащания, директни плащания, каквито и да се в следващия период – всичките европейски средства плюс националните плащания да имат някаква рамка. Да са в рамките на 30 процента. Т.е. най-голямото и най-малкото подпомагане за едно и също нещо в Европа да е  30 процента. Правилно е да не нула, но е ясно, че не е възможно. В момента в различните държави достигат до няколко десетки пъти разлика“, обясни председателят на съюза на кооперациите. 
 
По думите му от тази гледна точка трябва да се сложи рамка, за да може Европа да изпълни желанието си да е колективна, солидарна и с единен пазар.  
 
„Нека не се избиваме за собствения си единен пазар в собствените си държави. Германците няма да правят по-хубави домати от нас. Няма как да е, защото тук има четири сезона, добри почви, уникални условия“, заключи Гечев.