През новия програмен период за всички страни членки на ЕС екологията и опазването на околната среда ще са приоритетни сфери. Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев на среща с министъра на прехраната, земеделието и защитата на потребителите на провинция Долна Саксония г-н Кристиян Майер. Срещата се проведе по време на изложението „Агритехника“ в град Хановер, Германия.


„Радвам се, че държава като Германия, която е една от най-развитие в сферата на индустрията и земедeлието споделя същите приоритети, които си поставя и България за новия програмен период“, заяви зам.-министър Гечев. Г-н Майер бе категоричен, че както и в България, Федерална република Германия ще насочи усилията си опазване на околната среда и към подкрепа на малките стопанства.

 

В Германия за периода 2007-2013 по-крупните производители са усвоили голяма част от европейските средства и по този начин малките стопанства са останали извън фокуса на Програмата за развитие на селските райони. Ресорният зам.-министър Гечев сподели, че тази тенденция се наблюдава и в България, но правителството си е поставило за цел това да се промени.


Зам.-министър Гечев разгледа панаира „Агритехника“ като обърна специално внимание на българските изложители. Тази година „Агритехника“ е посетена от над 450 хил. души, като изложителите са около 2700 и са от 50 държави.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!