„В Гаранционния фонд има около 90 млн. евро, но процедурата е по-сложна, защото парите са в банкови портфейли и освобождаването име е на траншове. В рамките на този месец има освобождаване на траншове и имаме намерение да използваме тези средства“, заяви за Фермер.БГ зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев.

 

По думите му, между 40 и 50 млн евро от Гаранционния фонд могат да бъдат прихвърлени към мярка 121. Останалите средства трябва да бъдат вложени в модернизиране на техниката на Напоителни системи.

 

„Модернизирането на хидромелиоративните съоръжения е наложително, при това без тежки строително-монтажни работи (СМР), за които с основание Комисията се притеснява, че няма да можем да реализираме. Идеята е 40-50 млн. евро да бъдат вложени в нови помпени станции по магистралните тръбопроводи.

 

Така ще бъдат заменени старите енергоемки помпени станции“, поясни Гечев. Той допълни, че от януари 2015 г. в рамките на ПРСР 2014-2020 г. ще могат да започнат и СМР на магистралните тръбопроводи.

 

На въпрос на Фермер.БГ кога е възможно реалното прехвърляне на средствата, зам.-министър Гечев коментира, че технологията, която може да бъде използвана е да се подпишат договорите по мярка 121 с подусловие средствата да влизат към мярката при освобождаването на всеки съответен транш.

 

Според Гечев, през месец юли ще има сериозно освобождаване на средства от Гаранционния фонд, с които да бъдат финансирани проекти по мярка 121.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!