На открито заседание служебният кабинет дава пълен отчет за свършеното през последните 6 месеца. Всички министри изнасят факти и резултати от работата си.

Гласувайте: Виждате ли смисъл от приемите по ПРСР? 


„Това е най-дълго управлявалото служебно правителство, което нямаше и 100 дни кредит на доверие”, заяви премиерът Гълъб Донев в началото. 


Вътрешният министър Иван Демерджиев и земеделския министър Явор Гечев дадоха отчет за работата си при ГКПП Капитан Андреево.


“Ситуацията на ГКПП Капитан Андреево беше изключително тежка. Огромни, километрични опашки, много тежи конфликти на граничния пункт между частното дружество, осъществяващо там дейност по лабораторни анализи на съответните товарни камиони и БАБХ, която се опитваше паралелно да извършва тази дейност. Имаше безредици на пункта и огромно напрежение. Имаше претенции, включително и от други държави, че тази опашка не може да продължава така и камионите да стоят с дни. 

Може би много хора не си дават сметка какво означава престоя на жандармерията от 5 август до 22 ноември 2022 г. освен, че установиха пълен контрол над пункта, силите на жандармерията позволиха всички конфликти и ситуации та да бъдат преустановени. Държавата пое контрол на пункта - истински контрол, който продължава да се осъществява и до днес.

При опазването на обществения ред там участваха 2147 служителя на жандармерията, за да може веднъж завинаги тази ситуация да бъде разрешена”, каза Демерджиев като припомни, че ГКПП Капитан Андреево е вторият по големина пункт в света и най-големия в Европа.

Министър Явор Гечев: Държавата си връща контрола над „Златния гьол“


От своя страна Явор Гечев допълни:


“Правителството започна с безсънни нощи и с 30 км опашки от тирове на ГКПП Капитан Андреево. Сега тези тирове ги няма. Ситуацията е напълно овладяна. От момента, от който това правителство застъпи, нито един камион не е бил обработван от частна фирма освен от държавата. Нито една лабораторна проба не е обработвана от никой друг освен от държавата. Нито една товаро-разтоварна дейност не е правена освен от самата държава.


Пуснахме буферни паркинги, оправихме хаоса относно движението. Пуснахме още една лаборатория, с която от 22 проби в момента сме на 48 проби. Вчера беше пусната и обществената поръчка за цялостна, нова лаборатория на самата граница. Обявихме пункта за част от националната сигурност и с всичко това, проблемът е категорично решен”, заключи Явор Гечев.