Ние смятаме, че България е подценена по повод втория пакет европейски компенсации. Това каза за Агри.БГ земеделският министър Явор Гечев, по време на XI Национален събор на овцевъдите.

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

Избра ли страната ни “по-малкото зло” и не беше ли по-логичен ход да задържим забраната си на над 20 продукта от Украйна?

“Това е въпрос на много неща. Европейската комисия (ЕК) ясно подчерта, че на практика тя ще предприеме мерки към тези пет държави, включително нямаше да може да се ползват финансовите пакети. Ние сме поискали забрана за още няколко продукта. 

Иначе сложихме тези 27 продукта като кризисна мярка, защото анализите сочеха, че всичко щеше да се пренасочи към Румъния и България. 

В тези 27 продукта имаше такива, при които нямаме традиционно почти никакъв оборот с Украйна, но превантивно наложихме тази мярка”, коментира Гечев.

Започна XI Национален събор на овцевъдите

По думите му от изключително значение е до 5 юни да бъдат обследвани още два продукта.

“Това са сухото мляко и меда. Техните количества са изключително повишени спрямо миналата година!”, добави Гечев, като призна и нуждата подобен анализ да се направи и за слънчогледовото олио.

Иначе забраната за внос на четирите култури – пшеница, царевица, слънчоглед и рапица влезе в сила във вторник.

Земеделският министър припомни, че в страната остава продукция за над 3 милиарда евро, която не може да се реализира.