Определената ставка на пчелен кошер по COVID помощта е 13 лв. Това стана ясно по време на среща на министър Иван Иванов със земеделски производители в Бургаско.

Гласувайте: Нужно ли е фермерите да доказват разходи за получаване на COVID помощта?

Пчеларите от областта изразиха позиция, че е добре в новия Стратегически план да се даде възможност за директно подпомагане на продуктите със защитени наименования, като Странджанския мед, съобщават от пресофиса на Министерството на земеделието.

Поставени бяха и въпроси относно отстоянията между пчелините; предложения за подобряване на системата за оповестяване при пръскане на обработваемите площи; необходимостта от разработване на нов Закон за пчеларство.

В хода на дискусията министър Иванов отговори и на конкретни въпроси, свързани с изкупуване на зърното. Коментирани бяха също затруднения на стопаните при работата с Националната информационна система за отпадъците. 

Министърът: Напълно е възможно до края на годината допълнителни над 200 млн. лв. да бъдат разпределени като държавна помощ и европейски финансиране. 

По думите му по този начин фермерите ще бъдат компенсирани за претърпените загуби от високите цени на торове, препарати, горива. „Това ще допринесе и за задържане на цените на хранителните продукти“, убеден е Иванов.

В рамките на посещението си в региона аграрният министър посети и биволовъдна ферма в област Ямбол, в която се отглеждат биволи от породата „Българска Мурра“. Фермерите изразиха предложение субсидиите да бъдат раздавани на качество и количество на продукцията.