От 23 до 25 декември японският професор Хирата, чиито интерес е насочен към изследването на българското кисело мляко, обичаите и традициите на хората от Родопите, беше гост на село Момчиловци.
Професор Хирата е преподавател по животновъдство в университета на най – северния от японските острови Йокахама и за първи път посещава България. Според него България е страна, която е добре позната в Япония с българското кисело мляко, което за японците е един уникален продукт на здраве и дълголетие. Това разказва пред Фокус Цеца Данчева, член на Местната инициативна група в село Момчиловци.
Интересът на професор Хирата за българското кисело мляко е провокиран на проведен семинар в университета Осака, където той е имал възможността да чуе доклад за традициите при приготвянето на кисело мляко, представен от българка, която подготвя аспирантура в този университет в Япония. Цеца Данчева каза още, че идването на професор Хирата в Момчиловци е част от програмата на предвидените за посещение места в България, известни с традициите си за приготвяне на кисело мляко.
Професор Хирата се е запознал с традициите при приготвянето на кисело мляко – овче и краве, и технологията за съхраняване на овчето кисело мляко. Посещението на музея в с. Момчиловци даде възможност на госта да види нагледно съдовете от далечното минало, в които се е квасело млякото, “избивало” се е масло и се е правело домашно сирене. Японецът е посетил една от най-големите овцевъдни ферми в региона – тази на д-р Стойчо Данчев, като нагледно е направена демонстрация за отглеждането на животните, приготвянето на кисело мляко и на сирене, както и начина на съхранение на закваската на млякото. Професор Хирата е посетил и малка ферма, в която стопаните Елена и Райчо Гаджеви отглеждат две крави.
Интересът, който предизвикаха тези продукти, провокира професор Хирата да отнесе в Япония “мостри”, които да послужат за изследване в института по животновъдство в Йокахама на киселото мляко, което се провежда в региона на село Момчиловци.
Японски учен изследва българско кисело мляко, произведено в Родопите
Професор Хирата се е запознал с традициите при приготвянето на кисело мляко – овче и краве, и технологията за съхраняване на овчето кисело мляко.
С временна заповед ще стартира сезонът за ловците на трюфели
Около 170 лева ще плащат месечно берачите, за да работят на територията на едно държавно предприятие
Национална асоциация на зърнопроизводителите се разширява
Новото регионално сдружение е на стопани от Варненска област
Кой ще бъде новият ректор на Аграрния университет в Пловдив?
Изборът ще бъде на 7 март, кандидатите за най-високата академична длъжност в университета са двама
Мнение: С тези постоянни проверки фермерите са като в Биг Брадър
България има своите особености, с които европейските администратори трябва да се съобразят, смята проф. Димитър Греков
3 КОМЕНТАРА
29.12.2009
02.01.2010
04.01.2010