От 23 до 25 декември японският професор Хирата, чиито интерес е насочен към изследването на българското кисело мляко, обичаите и традициите на хората от Родопите, беше гост на село Момчиловци.

Професор Хирата е преподавател по животновъдство в университета на най – северния от японските острови Йокахама и за първи път посещава България. Според него България е страна, която е добре позната в Япония с българското кисело мляко, което за японците е един уникален продукт на здраве и дълголетие. Това разказва пред Фокус Цеца Данчева, член на Местната инициативна група в село Момчиловци.

Интересът на професор Хирата за българското кисело мляко е провокиран на проведен семинар в университета Осака, където той е имал възможността да чуе доклад за традициите при приготвянето на кисело мляко, представен от българка, която подготвя аспирантура в този университет в Япония. Цеца Данчева каза още, че идването на професор Хирата в Момчиловци е част от програмата на предвидените за посещение места в България, известни с традициите си за приготвяне на кисело мляко.

Професор Хирата се е запознал с традициите при приготвянето на кисело мляко – овче и краве, и технологията за съхраняване на овчето кисело мляко. Посещението на музея в с. Момчиловци даде възможност на госта да види нагледно съдовете от далечното минало, в които се е квасело млякото, “избивало” се е масло и се е правело домашно сирене. Японецът е посетил една от най-големите овцевъдни ферми в региона – тази на д-р Стойчо Данчев, като нагледно е направена демонстрация за отглеждането на животните, приготвянето на кисело мляко и на сирене, както и начина на съхранение на закваската на млякото. Професор Хирата е посетил и малка ферма, в която стопаните Елена и Райчо Гаджеви отглеждат две крави.

Интересът, който предизвикаха тези продукти, провокира професор Хирата да отнесе в Япония “мостри”, които да послужат за изследване в института по животновъдство в Йокахама на киселото мляко, което се провежда в региона на село Момчиловци.