Търсенето на алтернативни методи за опрашване на земеделските култури придобива все по-голяма актуалност на фона на прогресивно намаляващата численост на пчелите, пише изданието Futuro.

Пчеларски борд искат от бранша

Наскоро изследователи от Япония дадоха надежди за сектора. Те разработиха метод на опрашване, базиран на използването на сапунени мехури, който е толкова ефективен, колкото и ръчните манипулации.

Заради проблема с намаляването на популацията от пчелите на много фермери им се налага да търсят алтернативни решения за опрашване на културите. Някои използват други насекоми, имат огромни системи за разпръскване на прашец или пък го правят ръчно.

Японските учени направиха крачка напред. Те разработиха нестандартен, но доста ефективен метод за опрашване на цветовете с помощта на специални сапунени мехури, в които добавят прашец.

Ейдзиро Мияко, професор в Японския иновативен институт за наука и технология, е посветил години в търсене на най-добрия начин за изкуствено опрашване. През 2017 г. той заедно с колегите си създава нов инструмент – дребен безпилотен апарат, покрит със специален гел, върху който се нанася прашецът. Машината обаче по това време все още не е прецизна и добре контролируема.

Неотдавна неговият екип от учени разработи интересен подход за опрашване с помощта на сапунени мехури. Ключов момент бил създаването на сапунената смес с оптимален състав и концентрация. Сапунът не трябва да е нито прекалено малко, нито прекалено много, тъй като ще навреди на прашеца.  

Около 95% от опрашените цветове на крушата дадоха плодове, казва д-р Мияко. Този показател е равностоен на онзи, който се постига при ръчно опрашване. Предимството на новия метод е, че изисква по-малко време и усилия, а също така и по-малко прашец.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Технология гарантира 100% опрашване на растенията

Кои култури са най-силно зависими от пчелите?

Пчеларство: Измирането на 15-20 хил. пчелни семейства влиза в парламента