В Япония на много места общините се сблъскват с трудности като застаряване на фермерското население и миграция на младите към градовете, което води до дефицит на работна ръка във фермите. Дроновете може да се превърнат в решение на проблема, информира csmonitor.com.

Ползите от използването на дрон в земеделието

През август 2018 г. разработчици и фермери проведоха тестове на нов дрон в региона на Том в северната част на Япония. Безпилотното устройство е способно да изпълнява непосилни за по-възрастните фермери задачи, като за целта разходва и по-малко време.

В Том се отглежда ориз от 17 век. В момента средната възраст на фермерите в региона е 67-68 години. Специално за тях е разработен нов дрон, наречен Nile-T18. Апаратът е създаден от компанията Nileworks Inc, стартъп, занимаващ се с разработката на безпилотни летателни апарати.

Дронът бързо изследва стеблата на ориза и определя колко тор или пестициди е необходимо да бъдат внесени. Това съществено облекчава работата на фермерите. Освен това устройството обработва с пестициди и торове цяло оризово поле само за 15 минути. Тази работа отнема няколко часа на фермера, освен това през цялото време трябва да носи тежка пръскачка.

Nileworks Inc водят преговори с японското правителство за възможността да се използват дронове без специално издадено разрешение.

В сравнение с радиоуправляваемите мини-хеликоптери, оборудвани с пръскачки, които струват около 135 000 долара, дроновете са по-малки и по-евтини. Те ще струват на фермерите 36 000 долара.

Хироси Янагисита, президент на Nileworks Inc, казва, че основната цел на компанията е да понижи разходите за отглеждане на ориз до 4 пъти. Продажбите на новите дронове стартират през май 2019 г. За пет години разчетите показват, че ще бъдат реализирани 4 000 устройства.

Сьота Тиба е 29-годишен фермер. Той е убеден, че внедряването на иновационни технологии ще върне у младите интереса към фермерството. Мъжът смята, че новите дронове променят стереотипа за селското стопанство като за нещо мръсно изискващо непосилен физически труд.