Японо-български бизнес форум се проведе в гр. Токио, това съобщиха от Министерството на икономиката. Събитието се организира от Японската агенция за малки и средни предприятия (ЯАМСП), Японската организация за външна търговия (ДЖЕТРО) и Японо-български икономически комитет (ЯБИК), като участие взеха 16 български компании, които представиха продуктите си пред потенциални клиенти и партньори от Страната на изгряващото слънце. Силно представяне от страна на японския бизнес осигуриха и представители на 50 японски компании. На форума присъстваха още заместник-министърът на икономиката Любен Петров и посланикът на Република България в Япония Георги Василев.
 
„Японският пазар е пазарът на третата икономика в света с над 120 милиона потребители. Това създава редица възможности за българските фирми, които могат да предложат висококачествени и традиционни продукти на взискателните японски клиенти.“, посочи министърът на икономиката Божидар Лукарски.
 
Като перспективни, министърът Лукарски, очерта здравословните и природно чистите продукти и българските храни, козметичните продукти от етерични масла и най-вече от розово масло, както и продукти и услуги с по-висока добавена стойност като тези на ИКТ индустрията, един от най-бързо развиващите се сектори в България. 
 
„Двустранните ни търговски връзки носят сериозен потенциал за последващо развитие. Качествата и традициите на редица български производства създават предпоставки за по-осезаемо присъствие на японския пазар“, допълни още той.
 
По негови думи страната ни предлага и изключително добри условия за инвестиции, като прилага конкретни стимули за подкрепа и привличане на чуждестранни инвестиции. Много добри възможности за чуждестранни инвеститори, включително японски, предлагат и българските индустриални зони, управлявани от „Национална компания индустриални зони“ ЕАД.
 
В рамките на посещението си министър Лукарски посети завода „Мория“ на японската компания „Мейджи“, която произвежда българско кисело мляко по лиценз на държавната „Ел Би Булгарикум“. Общо 29-те завода на компанията произвеждат по 700 тона българско кисело мляко на ден, което е два пъти повече от цялото дневно производство на България. Компанията държи и 49% от пазара на кисело мляко и продукти от него в Япония. Към момента Мейджи предлага 30 вида продукти, носещи името на България. Статисти отчитат, че бизнесът с българско кисело мляко отбелязва 10% ръст през миналата година спрямо 2014 г. 
 
На форума посланик Василев отбеляза, че с това посещение ще се даде нов тласък в икономическите отношения между двете страни. По негови думи контактите между Япония и България имат дългогодишна история и винаги са били в приятелски и конструктивен дух.
 
„Япония има голям принос за развитието на страната ни, като оказва голяма помощ на България в периода на прехода към пазарна икономика“, посочи посланик Василев. 
 
Водещи японски компании като Язаки оценяват потенциала на страната ни като инвестиционна дестинация и разширяват инвестициите си в България. Фактор за постигане на динамично сътрудничество между двете страни са и редица организации и инициативи като Японо-българския икономически форум, който съществува от повече от 40 години, подчерта посланик Василев. Учредената Асоциация за разпространение културата на розата пък популяризира традиционни за страната ни продукти на японския пазар.
 
Ясуши Акахоши, президент на Японската организация за външна търговия отбеляза, че България има редица предимства като инвестиционна дестинация – добра инфраструктура, ниски оперативни разходи, динамично развиващ се ИТ сектор.
 
Кратка справка: През последните години българският износ за Япония регистрира ръст. През 2015 г. износът ни за страната достига равнище от 44.8 млн. щ.д., отчитайки увеличение от 17.3% спрямо предходната 2014 г. Стокообменът за същата година е на стойност 138.4 млн. щ.д., от които 93.6 млн. щ.д. е вносът от Япония.