В опит да понижи цената на вносните торове правителството на Япония планира да разшири вътрешното производство за сметка на органичните отпадъци при почистването на водата, пише японският сайт Japan News.

Министерството най-после повдига завесата за новите интервенции от догодина

Всяка година в страната на изгряващото слънце се натрупват до 2,3 милиона тона органични отпадъци. Само 10% от тях обаче се преработват в торове. Този показател в близките 2-3 години ще бъде увеличен.

Тази стъпка ще бъде разписана в нов пакет от мерки за стимулиране на икономиката, който ще бъде гласуван още този месец.

През април тази година японският парламент прие закон за реформа на системата за производство на хранаОсновната точка в него е намаляване на употребата на химични торове в растениевъдството. За тази цел властите планират да увеличат дотациите и да намалят данъчния товар върху фермерите, които преминат към съвременно биоземеделие без агрохимия и химични хранителни добавки.

Всички нови мерки са продиктувани от липсата на калиеви и други торове на фона на санкциите на Запада срещу Русия и Беларус. Въпреки изявления на Европейския съюз, че ограниченията няма да засегнат земеделската продукция и суровини, тяхната доставка е усложнена заради забрана за навлизане на руски плавателни съдове и проблеми при банковите разплащания.

Досега Япония купуваше от Русия и Беларус около 40% от общото количество вносни торове. Тази година й се наложи да потърси доставки от Йордания и Канада. Те обаче са на цени, които са няколко пъти по-високи.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Министър Гечев призна, че има сериозно напрежение сред фермерите

Неволите на зърнопроизводителите: Ще има ли пари за есенната сеитба?

Познавате ли изискванията за пръскания и торене при зеленчуци и овошки?