Много сме близо до истинско решение на проблема с вноса от Украйна. Над пет пъти чухме точно това изречение от еврокомисар Януш Войчеховски във вторник вечерта, по време на пресконференция, след Съвета на министрите по земеделие на ЕС в Люксембург. 

Кой какво забрани за внос от Украйна?

За съжаление то казва прекалено малко и не дава яснота кога и как реално Европа ще се справи със ситуацията, от която най-засегнати са пет държави членки, като една от тях е България.

Зададоха се много въпроси - Кога ще влезе в сила споразумението, предложено от ЕК? Ще се отпускат ли повече от коментираните 100 млн. евро от кризисния резерв? Обмислят ли се мерки и за други - малко по-далечни страни от Украйна отново заради вноса на украинско зърно? По какъв начин ще се подпомогне сушата в Испания, която също оказа не малко влияние върху производителите? И още, и още...

На всички тези въпроси еврокомисарят отговори обрано, казвайки:

“Не мога да отговоря кога точно ще има споразумение. Нещата са динамични, процесът също. ЕК анализира каква е ситуацията с пазара дневно. 

Имах някои притеснения, че ще има твърде много съпротива от други страни-членки, които са далеч от Полша, България, Унгария, Словакия и Румъния. Но дискусиите показват, че има желание за справяне със ситуацията.

Относно кризисния резерв - продължаваме работата и по втория финансов пакет за засегнатите пет държави членки. Неговият бюджет се предвижда да бъде в размер на 100 млн. евро. Освен това има индикации, че ще има и вторичен ефект от тази помощ. Също така трябва да се съобразим и с факта, че има и други страни, които изпитват затруднения. Такива са проблеми със сушата, както и с млякото в някои държави членки. Възможно е да са нужни средства от кризисния резерв и затова. Всичко това обаче в момента се обсъжда”, каза Войчеховски.

Какво обаче наистина мисли еврокомисарят относно ситуацията в петте държави членки?

В края на пресконференцията полски журналист зададе няколко въпроса отново свързани с украинския внос. На тях Войчеховски отговори следното: 

„Би било голямо постижение за Полша, ако доведе до разрешаване на този проблем на ниво ЕС. Според мен би било жалко да пропилеем тази възможност“.

Войчеховски посъветва индиректно полските власти набързо да се съгласят с този “компромис” от страна на Брюксел относно вноса на селскостопански продукти от Украйна и забраната на 5 продукта.

Сега е добър момент за компромис. Честно казано очаквах по-голяма съпротива от страните от ЕС относно едностранните забрани за внос”, добави Войчеховски, като също така даде да се разбере, че отлагането на споразумението за забрана на тези продукти може да промени тази ситуация.

“Това е спешна мярка, която никога досега не е прилагана!

Ще бъде жалко да пропилеем шанса да регулираме на европейско ниво този най-чувствителен въпрос, който касае зърнените и маслодайните култури. Бих препоръчал такъв компромис по отношение на тези 5 продукта”, насърчи полският комисар на родния си език късно снощи.

Според Войчеховски това е "много широкообхватно" и "много добро решение". 

“В крайна сметка забраната за внос на тези продукти отива много по-далеч от въвеждането на мита”, каза още еврокомисарят.

Предвижда ли се нещо за другите продукти?

Относно останалите осем продукта, поискани от петте държави членки - птиче месо, яйца, брашно, мед, захар, меки плодове, мляко и ябълков концентрат - Войчеховски предлага да се направят съответните анализи и ако проблемите бъдат потвърдени, да се използва обичайната предпазна клауза. 

“Тези продукти също могат да бъдат проблем за определена група производители, но в мащаба на цялата страна, на целия европейски пазар, няма да използвам думата „маргинален“, но те са много по-малък проблем”, каза още Войчеховски.