Полският юрист и адвокат Януш Войчеховски е вероятно следващият европейски комисар по земеделието и развитието на селските райони, който ще поеме поста от Фил Хоган.

AgriАнализ: Възможно ли е да има различни ставки по СЕПП след 2020 г.?

Бъдещият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е предложила на Полша ресор „Земеделие“, съобщи изданието „Политико“, цитирано от БНР.

Януш Войчеховски е адвокат, който в момента работи в Европейската сметна палата. Роден е на 6 декември 1954 г. Бил е евродепутат от управляващата партия „Право и справедливост“ и зам.-председател на Комисията по земеделие в Европейския парламент.

Първоначално за следващ еврокомисар от Полша е бил номиниран Кшищоф Шчерски. Той обаче се е отказал от тази възможност след среща с Урсула фон дер Лайен.

„Смятам, че този портфейл е толкова важен за Полша, че трябва да отиде при някой, който цял живот се е занимавал със земеделие. Не очаквахме Полша да получи този ресор“, каза Шчерски пред полски медии.

В момента той е шеф на кабинета на президента Анджей Дуда и беше предложен за еврокомисар от премиера Матеуш Моравецки в края на юли.

Шчерски от своя страна издигна кандидатурата на Януш Войчеховски, а по-късно Полша потвърди, че е номинирала именно него за следващ комисар.

Преди това страната е заявявала интерес и към ресорите „Икономика“ и „Енергетика“.