Умъртвяването на възрастни животни с въглероден диоксид се разрешава от Регламента на ЕК. То липсва в инструкцията, разписана от Министерството на земеделието, но тя ще бъде допълнена, каза земеделският зам.-министър Янко Иванов.

Министър Танева: Забележките от ЕК имат основание. Вероятно е проявена небрежност

Експертът уточни, че става дума за европейския Регламент 1099/2009 относно защита на животните по време на умъртвяване. Той се прилага пряко и е разписан от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). 

Янко Иванов припомни пред bTV, че убиването на животни със сух лед и покриването им с пяна е описано още през 2013 г. от Изследователския център по свинете в университета Wageningen, Холандия. 

В Инструкцията за хуманно убиване на животни при управление на епизоотично огнище обаче, която е официален документ на МЗХГ, с азот и/или инертен газ, смесено с въглероден диоксид, могат да се умъртвяват само новородени. Според Янко Иванов тази методика може да се прилага и при възрастни прасета и няма нарушаване на правилата за хуманно умъртвяване.

Янко Иванов: „Това не е библията, в която да не можем да добавим или извадим някоя дума. Това са нормативни документи, които подлежат на актуализация. Пропуск е, ще се допише.“

По думите на земеделския зам.-министър двамата ветеринарни експерти от ЕК, които дойдоха на място и направиха проверка на прилаганите методи, са потвърдили, че това умъртвяване на заразените животни е приемливо и не противоречи на Регламента.

Той уточни, че местата за загробване се определят от Областните епизоотични комисии, в които има представители и на РИОСВ. Те са предварително подбрани и одобрени. Някои от задължителните изисквания са местата да не са във вододайни зони, близо до подпочвени води или в Натура 2000. Те са упоменати в Наредба 22 за условията и реда за обезвреждане на странични животински продукти и на продукти, получени от тях, и на специфично рискови материали извън обектите, регистрирани в регионална ветеринарномедицинска служба (РВМС).

Янко Иванов потвърди, че държавата ще иска пари от Европа като обезщетение за чумата по свинете. „Ние не делим стопанствата на големи и малки, а на регистрирани и нерегистрирани. За регистрираните категорично ще има обезщетение и част от него ще бъде съфинансирано от 50% до 75% от ЕК. За малките няма как по смисъла на закона да получат обезщетение. Но търсим възможност за финансово подпомагане по de minimis,“ увери той.