Ако дивите свине заразят домашните, тогава войната ще бъде дълга и окопна. Това каза зам.-министърът на земеделието д-р Янко Иванов. 
 
 
Засега в България е потвърдено огнище на чума по свинете само в провадийското село Тутраканци. Там десетки прасета бяха убити. От другата страна на река Дунав обаче се задава нова заплаха. В близкото до Русе Гюргево има заразени животни. Заради непосредствената близост в Русенско хората също започнаха да колят прасетата си. В същото време Русия забрани вноса на български прасета и свинско месо.
 
„Ситуацията е повече от критична. Намирате ме в Брюксел, където втори ден тече конференция с участието на 40 държави и обсъждаме мерките за африканската чума по свинете. Всички са силно разтревожени. На този етап препоръките за прасетата в задния двор не може да станат задължителни, но е силно препоръчително да се изколят животните навреме. Там няма изградена система за биосигурност, а и няма шанс в близо време да бъде изградена", заяви Иванов.
Той обясни, че най-рискова е групата на прасета, чиито стопани са и ловджии. Ако някой от тях си занесе болно диво прасе вкъщи, цялото стопанство може да пострада.
 
„Важното е да разделим тези две популации – домашната от дивата свиня, защото ако се заразят домашните, трайно ще се вкорени това заболяване в България и тогава войната ще бъде дълга и окопна. Хората трябва да знаят това”, каза Янко Иванов.
От своя страна областният управител на Русе – Галин Григоров разказа за мерките, които се взимат в областта.
 
„Свикахме кризисния щаб в Русенско, въпреки че мерките, които взимаме, са от няколко месеца. Извършена е дезинфекция на Дунав мост. Отнемат се пренасяните меса на митницата. Контрол в малките стопанства обаче няма и възможността да се разнесе заразата е именно в гледаните в задния двор прасета”, каза Григоров.
 
 
По думите му единственото решение към този момент да се ограничи заразата е в близката година хората да не отглеждат прасета в личните си стопанства.
„Искам да успокоя всички дребни стопани, че сме готови в нашата община да ги възмездим. Няма да чакаме Брюксел или София да дава пари. В наш общ интерес е да съществуваме”, заяви Вихрен Димитров, управител на един от най-големите свинекомплекс в село Голямо Враново.
 
Той коментира и наложената забрана от страна на Русия относно вноса на свинско месо и продукти от България. 
„По принцип цените на свинското месо тръгват нагоре. Африканска чума по свените има от години в Полша, в Румъния, в Прибалтийските страни. В България има около 1 млн. прасета и ако не дай си Боже стане нещо, при всички положения цените ще се вдигнат“, каза Димитров.