Спадът в цената на млякото продължава – има ново намаление от около 0,05-0,06 лв./л. Много сме притеснени от този тренд, който продължава да се движи надолу. Притеснява ни и това как ще финишира млечната кампания във връзка с овчето мляко в страната. Това каза Янка Попова, председател на Националната овцевъдна асоциация (НОА) за Фермер.БГ.
 
 
„Това, което се случва в сектор Овцевъдство от началото на годината, е необяснимо. Има стремглав спад в цената на млякото - абсолютно алогичен в контекста на стабилната цена на млякото от години в цяла Европа“, коментира Попова.
 
 
Тя добави, че от асоциацията нямат обяснение на какво се дължи този спад, като се говори за единен европейски пазар. И как е възможно от години пазарът да е толкова стабилен и непроменяем откъм цена.
 
 „Уж сме единен пазар, а тук отново протичат други процеси. Какво се случва в нашата България? Ние търсим отговор на този въпрос“, категорична е Попова.
 
Председателят на НОА допълни, че преди два дни са имали среща в Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) с новото ръководство. На срещата са дискутирани всички проблеми в бранша и най-вече цената на млякото
 
 
„Точно този въпрос зададохме  – какво се случва на нашия пазар, защо имаме тази стабилност в цяла Европа, а при нас както винаги нещо не е наред. От министерството не дават отговор, за тях няма казус", обяснява Попова.
 
Според нея свръхпроизводство има при кравето мляко и би трябвало то да се движи, а в момента то е с абсолютно стабилна цена – 0,70 лв./л. Докато при овчето мляко, което е дефицитна суровина, се наблюдава цена от 1,10-1,20 лв./л, до 1 лев, а на места и 0,90 лв./л. 
 
„На събора на овцевъдите, който се проведе от 12 до 14 май, имахме среща с представители от 24 държави. Всеки от тях разказа как вървят цените в техните държави – навсякъде цената е 1 евро, 1,10-1,20 евро. Къде сме ние и какво се случва тук и как ще оцелеем", завърши Попова.