При липсата на пазари, овцевъдите в страната не са доволни от решението за увеличаване на осигуровките на земеделските стопани от 300 на 330 лв. от 2016 г. Това коментира пред Фермер.БГ Янка Попова, овцевъд от Сливен. 
 
„Само успешно реализираната продукция покрива разхдите и генерира печалби в едно производство. А такава печалба, ние овцевъдите вече от години не можем да реализираме. Със субсидиите, които получаваме запълваме загубите доколкото е възможно, защото на практика продаваме под себестойност“, коментира Попова, според която земеделските производители ще се затруднят да се осигуряват на по-висока сума.
 
„След като загубихме турския пазар преди 4 години, имаме огромни трудности – цената на месото е минималната, която може да се получи – 4 лв./кг. При овчето мляко, където тази година отбелязахме драстичен спад, се получи и голям дисбаланс при фермите в Южна и Северна България. При нас цените паднаха до 1,20 лв./литър, докато при колегите в Северна България паднаха до 0.80 – 0.90 лв./ литър овче мляко“.
 
Тепърва сега се очакват облекченията за овцевъдите по отношение на пасищата, например, но това са плодове, които евентуално ще берем в бъдеще, коментира Янка Попова. 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!