С наближаването на Великден и Гергьовден съветвам всеки, който иска да има качествено агне на трапезата си да го търси от фермите в страната. Призовавам българите да купуват агнешкото директно от производителите. Това каза за Фермер.БГ Янка Попова - съпредседател на Националната овцевъдна асоциация в България. 
 
 
По думите й в момента трябва да бъдем много предпазливи при избора на агнешко месо.
 
„В момента на пазара ни има агнешко месо, което се продава като произведено в България, на етикета му пише, че е от български производител, а всъщност не е“, каза Попова.
 
 
Тя обясни, че в големите търговски вериги масово се предлага „българско агнешко“, а то е внесено.
 
„Страната ни внася много агнета от Румъния, Австралия, Нова Зеландия, но внесеното месо много се различава по вкус и качество от произведеното в страната ни“, категорична е Попова.
 
 
Според нея трябва да бъдем много внимателни и с избора на самото месо, защото дори може да ни продадат шилешко за агнешко месо. 
 
„Няма по-вкусно и качествено агнешко месо от българското, но за съжаление не произвеждаме достатъчно, за да изнасяме и захранваме чужди пазари“, каза тя.
 
 
Попова обясни, че няма рязко увеличение на агнешкото месо преди Великден, а ако има то цената се увеличава по веригата.
 
„Цените на агнешкото са нормални – 6 лева за килограм живо тегло. В магазините цените варират от 14 до 17 лева за килограм.
 

Председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров съобщи, че преди Великден румънско агнешко без документи залива българския пазар. Той обясни, че трафикантите на месото плащат по 200 лева на камион на митничарите, за да вкарат стоката у нас. Като най-често се внасят живи агнета, които се колят в складове и се продават като български.
 
"Това не е някаква тема табу и тайна. Знаят го и контролните органи. Ние сме ги информирали много пъти“, казва Зоров.
 
Той обяснява, че през последните две години цената на живо тегло е паднало с около 20%, но разходите не са паднали. 
 
„Преди 3 години се купуваше между 5,50 и 5,80 лв живото агнешко и горе-долу оставаше нещо за производителя, а в момента се търси на 4,50 лв./кг, 4,20 лв./кг", добави още той.
 
 
По негови изчисления българското агнешко на пазара в момента е не повече от 50%.
 
"Останалата част от агнешкото месо на българския пазар е внос от Румъния и Нова Зеландия", дипълни Зоров.