Доминиращият горски плод в цял свят остава ягодата. Обемите на производство на ягоди възлизат на около 8 млн. тона годишно, съобщава propozitsiya.com, позовавйки се на данни на infoindustria.com.ua.

Европа откри сезона на ягодите

Ягоди се отглеждат в над 70 страни, малини – в над 40 страни, френско грозде – в над 30 страни, а най-големите площи за отглеждане на черна и синя боровинка са в Северна Америка и Европейския съюз.

Годишната реколта от малини, френско грозде, черна и синя боровинка и клюква възлиза на 500 000 тона.



Във връзка с повишаване на търсенето на горски плодове на глобалния пазар се наблюдава нарастване на обема на международната търговия. Ключови доставчици и вносители на пресни горски плодове са страните от ЕС и Северна Америка.

Сходна е ситуацията и в търговията със замразени горски плодове. Това се обяснява с факта, че продукцията е скъпа и е търси от потребители, които са платежоспособни.

Отглеждането на горски плодове се превръща във все по-перспективно начинание. Доходите на производителите и износителите се увеличават.

На обема на световния пазар в бъдеще ще влияят не само традиционните страни-потребители на горски плодове, но също така и скоростта на развитие на пазара в азиатските страни, в частност Китай.