Има ядки, които в Източна Европа не са особено популярни. Макадамията е една от тях, но в близките години се очаква тя да окаже най-сериозно влияние на световния пазар на ядки. Това означава, че ще повлияе на цените на орехите, бадемите, лешниците и всички други ядки и стоки, които ги съдържат, информира EastFruit.

Производителите на черупкови плодове се чувстват дискриминирани

В наши дни плантациите с макадамия активно се разширяват в Африка, най-вече в ЮАР, но и в Австралия и Китай. Растението произхожда от Австралия и представлява вечнозелено и доста голямо дърво, което може да достигне на височина 12 метра. Съществуват сортове с твърда и сравнително по-малко твърда черупка. За ваша информация – черупката на твърдите сортове макадамия е 5 пъти по-твърда от тази на лешника.

Интересно да се отбележи е, че макадамията започва да дават плод 7 години след засаждането й, но след това може да разчитате на високи добиви над 100 години. Ако не беше дългият срок до встъпването в плододаване, тези ядки щяха доста по-бързо да увеличат присъствието си на пазара.

На този етап делът на макадамията в световното производство на ядки достига почти 1,5 процента. Този показател, според прогнозите на специалисти, ще расте бързо през следващите години.

Южна Африка в момента е най-големият производител на макадамия, прибирайки всяка година около 54 хил. тона ядки с черупките (по данни за 2018 г.). Това означава, че ЮАР произвежда 27% от световното производство. Още 43 хил. тона макадамия идва от Австралия.

В близките 7 години анализатори прогнозират четворен ръст на световната търговия с макадамия. От 2013 до 2016 г. количеството на насажденията в Южна Африка се е утроило. Очаква се от 2018 до 2020 г. производството да скочи с 20%.

Тази ядка се радва на висока популярност сред потребителите в Китай. Поради това източната страна всяка година сади около 2 млн. дървета макадамия. По прогнози на специалисти скоро Китай ще стане световен лидер в производството й. Очаква се, че до 2025 г. в страната ще се произвеждат 63% от световното производство.

Макадамията има дълга история в Хавай, където се е използвала в качеството й на декоративно растение и за възстановяване на горски масиви. През 1948 г. ядката започва да се култивира с цел реализация на пазара. Именно така попада в Калифорния. В момента в САЩ се наблюдава рязък ръст на интереса към отглеждането на тази култура.

Сред най-големите световни износители на макадамия са ЮАР, Австралия, Кения, Гватемала, Малави, САЩ и Зимбабве. Основни вносители са САЩ, Виетнам, Китай, Германия, Холандия и Япония.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Асоциация на черупковите плодове: Срещата с министерството беше ползотворна

Лимец, овес, ръж и спелта в основата на фермерски успех

Болести и неприятели по орехите