В начална фаза е събирането на реколтата от ябълки и десертно грозде, като са добити съответно 132 тона и 6 тона, обявиха в последния си оперативен анализ от земеделското министерство.

Важните срокове през август

Производството на ябълки към към 5 август 2021 г. е със стопроцентов ръст на годишна база, а средният добив се е увеличил с 14,3% до 943 кг/дка.

По оперативни данни, (при изцяло реколтирани площи) производството на череши и вишни е малко под миналогодишното - съответно с 5,1% и 2,3%. При тазгодишните череши средният добив същи е спаднал до 470 кг/дка.

Добитите до момента количества малини и кайсии бележат ръст от съответно 11,1% и над три пъти в сравнение с отчетените по същото време на 2020 г. И при двете култури се наблюдава нарастване на средните добиви, като при кайсиите това е съчетано и с по-голям размер реколтирани площи. 

На този етап продукцията от праскови, сливи и круши изостава с между 23,6% и 54,9% на годишна база, което е свързано донякъде с по-късния старт на беритбената кампания през настоящата година, отчитат от министерството. Късните овощни култури са застрашени и от задълбочаваща се суша и горещо време. Имено някои по-чувствителни сортове круши вече са пострадали, съобщи за Агри.БГ председателят на Съюза на Дунавските овощари Николай Колев. Валежи със стопанско значение обаче не се прогнозират засега, затова "който не полива, неминуемо ще има проблем с реколтата", категоричен е Колев.