Когато отхапете от голяма и сладка ябълка, усещането е като, че този плод винаги си е бил такъв. Това обаче въобще не е така. Съвременният вкус, хрупкавост и сочност на ябълката има дълга история на мигриране и подобряване - някои от тях случайни, а други умишлени.

Акция: 12 500 медоносни и плодни дръвчета за добруджанци

Винаги ли са били вкусни ябълките?

Произходът на ябълката може да се проследи до планините Тиан Шен в съвременен Казахстан, където дивият прародител на ябълките, Malus sieversii, все още расте в горите днес. Най-големият град в Казахстан, Алмати, получава името си от казакската дума Алматау, която означава „ябълкова планина“.

Археологическите доказателства сочат, че отглеждането на ябълки от хората е започнало преди най-малко 5000 години. През последните пет хилядолетия нашите предци са транспортирали ябълкови семена първо през Азия по Пътя на коприната и накрая по целия свят. Но тези древни ябълки са доста различни от сортовете, с които сме свикнали днес.

Дивите ябълки често са малки, кисели и горчиви и като цяло не са нещо, за което бихте платили.

Подобрения

Екип от учени сравни днешните култивирани ябълки и техните диви предци. Изводът е, че днес ядем 3,6 пъти по-тежки и 43% по-малко кисели плодове.

Ябълките, които виждаме в супермаркетите днес, са едновременно по-големи и по-вкусни от тези, с които са се хранели нашите предци.

Освен това те съдържат по-малко фенолни съединения. Това са биоактивни вещества в плодовете, които са свързани с подобрени резултати за човешкото здраве. Фенолните съединения обаче също така допринасят за горчивия вкус, което означава, че днешните ябълки имат много по-малко горчив вкус от техните предшественици.

Вероятно в продължение на много векове хората са избрали да отглеждат ябълки с по-малко биоактивни молекули в полза на тези с по-малко горчив вкус, което води до намалено съдържание на фенол в култивираните ябълки с течение на времето.

Тези резултати ни дават известна представа за вкусовите предпочитания на нашите предци.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Каква е ситуацията със зеленчуците на полето и по борсите?

Полезно: Стопанин ще демонстрира в градината си отглеждане на семкови овощни видове

2,8 млн. лв. по de minimis за стопаните с частично пропаднали площи oт градушката през 2021 г. в Пловдивско