Калият е елемент необходим за изработване на енергия и за успокояване на нервната система, затова ябълковият е по-полезен от другите видове оцет.

Той има способността да увеличи растежа, теглото, издържливостта, да заздрави костите и кръвоносните съдове, способства за образуването на червени кръвни телца, да увеличи силата на домашните животни. Ако давате по 500 г два пъти на ден във водата или фуража на кравите и
конете и по 100 - 150 г на овцете и козите, малките се раждат по здрави, пъргави, със силни крака, раждането им също е по-лесно. Мастит при кравите се лекува, като вимето се разтрива всекидневно с 500 г ябълков оцет в продължение на две седмици. На болни от ревматизъм крави и коне, при куцане, подуване на ставите се препоръчва по 500 г оцет дневно.
Ябълковият оцет добавен в храната на кравите увеличава теглото им с 2 до 6 кг, заздравява зъбите. При откриване на стрептококи в млякото на кравата се дава 500 г ябълков оцет примесен с 5 капки йод. За да стане месото на животните по-крехко и вкусно трябва 10 дни преди клането да им се дава един път дневно ябълков оцет:на говеда и крави по 500 г, на овце и кози по 100 - 200 г, на кокошки, петли и други птици по 30 - 40 г. Прибавяйте сутрин и вечер по една лъжичка ябълков оцет към храната на кокошките и други домашни птици и той ще премахне диариите, ще ускори растежа и увеличи перата им. Ако имате буйни коне или бикове давайте два пъти дневно по 500 г, а на зли кучета по 50 - 150 г, в продължение на месец, след двуседмична почивка може да повторите лечението. Добавянето на оцет към храната на домашните животни, заздравява кожата им, освобождава ги от бълхи, прави косъмът мек и лъскав.
Приложете тези съвети и сами ще се уверите в чудесата на ябълковия оцет.