Интересът към суперхраните създава нови ниши за предприемчивите хора. В последно време хлябът от лупина набира популярност в Нидерландия. В отговор на ръста на потреблението на културата местните земеделци разширяват площите. Това означава, че съвсем скоро много продукти, произведени от лупина, ще навлязат в магазините за здравословни храни, съобщава AgroXXI. 

Екосхемата за трайните насаждения - възможност или нова пречка за фермерите през 2025 г.?

Лупината представлява бобово растение, чиито ползи за човешкото здраве са доказани. Освен това то подобрява плодородието на почвата. В първия случай лупината намалява нивото на т.нар. лош холестерол, съдържа протеини и всички незаменими аминокиселини, от които се нуждаем, и то в приблизително точните пропорции. Освен това бобът от лупина съдържа много фибри, които са полезни за червата. Други ценни хранителни вещества в лупина включват желязо, калций, калий, цинк и няколко витамина от група В. Тези хранителни вещества правят лупината добър избор за вегетарианци.

Отглеждането на това растение е полезно и за почвата.

То взаимодейства с бактерии, които помагат да се фиксира азота от въздуха. Азотът се съхранява в корените. В резултат на това лупините не са взискателни към торове и укрепват плодородието на почвата – оставяйки почвата, където растат, с по-добро качество от преди. 

За лупината се знае, че расте бързо. Тъй като потиска разпространението на плевели, за отглеждането й не са необходими много хербициди. Друго предимство на растението е неговата красота. По време на цъфтеж то привлича хората и опрашващите насекоми. 

Брашното от лупина е екологично чиста и питателна съставка, която напълно отговаря на нарастващото търсене на съставки на растителна основа в хранително-вкусовата промишленост.



Вижте още:

Кои покривни култури и плевели хранят микоризните гъби?

Нетрадиционни покривни култури: Шафранка

Какви покривни култури сее в стопанството си нотилърът Павел Стоименов

Подкрепете независимата журналистика