С нови атракции, наред с вече утвърдени прояви, започва XI издание на Събора на овцевъдите, което по традиция се провежда  на поляните около Петропавловския манастир. Това съобщи Симеон Караколев - организатор на събитието и съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) пред журналисти в четвъртък, 27 април.

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

Откриването на събора започна навръх Гергьовден - 6 май и ще продължи до понеделник, 8 май. Агри.БГ е медиен партньор на събитието.

Част от официалните гости на събитието се очаква да бъдат земеделския министър, както и неговите заместници. Поканен е и министъра на иновациите и растежа Александър Пулев.

Друга новост е, че тази година организаторите ще представят изложба, в която ще покажат овцевъдството във всичките му аспекти на живота.

“На 18 пана ще представим овцевъдството в 18 аспекта, в които ние сме го открили - говорим за изкуство, кино, музика и т.н”, добави Караколев.

За поредна година съборът ще събере на едно място професионалистите в бранша, почитателите на народния бит и творчество, любителите на фермерските храни от над 30 български производители и на автентичните кулинарни традиции. 

Близо 1000 чистопородни животни – овце, кози, кучета, коне и магарета ще бъдат показани на събора. Тази година се отличава с това, че ще бъдат представени и декоративни животни.

В дните до 8 май ще се състоят атрактивни състезания за стрижба на овце, коне-тежковози, както и традиционната надпревара за най тежък коч. Категоричен победител в тази надпревара на изданията на събора досега е 170-килограмовият Мани, кръстоска от породите Беграмска и Аваси.

За първи път ще се проведе конкурс за най-дълъг косъм при породата Калоферска дългокосместа коза, който традиционно варира между 50-60 сантиметра.

Над 2500 изпълнители ще представят традиционен български фолклор на две открити сцени по време на съпътстващия фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“. Самодейците ще покажат различни обреди, свързани с Гергьовденските традиции и поминъка на овчарите. 

Предвидени са хоротеки и празнични концерти. На 6 май вечерта на сцената ще свири оркестър „101 каба гайди“, а на следващата ще пее Мария Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл. Финалната хороводна програма ще е с оркестър „Орфей“. 

Организатори са Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) и Фондация „Наследство в бъдещето“, със съдействието на Министерството на земеделието и с подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец  Горна Оряховица. 

Съборът на овцевъдите традиционно се провежда край Петропавловския манастир, като започва още през далечната 2012 година. Според организаторите за изминалите десет години, събитието се е радвало на интереса на повече от 1 200 00 души