Европейските производители на ябълки и круши оценяват реколтата през този сезон на 10,5 млн. тона и 2 млн. тона съответно, информира FruitNews.

Производител: Добавената стойност е единственото решение

Данните на Световната асоциация на производителите на ябълки и круши (WAPA) сочат, че реколтата от ябълки ще намалее в сравнение с рекордните обеми миналата година с 20% и с 8% в сравнение със средните обеми за последните три години. Реколтата от круши в сравнение с 2018 г. ще намалее с 14%.

От WAPA подчертават, че при анализа на статистиката следва да се отчетат изключителните обстоятелства през предходните години. Понижаването на производството може да се обвърже с естествената почивка на дърветата след рекордна реколта миналата година. Освен това своето влияние оказаха такива фактори като мека зима, резки скокове на температурите, късни слани, нарушено цъфтене, а също така аномална жега, която се разпространи в няколко региона на Стария континент.

Значително влияние върху крайната оценка за общата европейска реколта от круши оказа спадът в производството в Италия. По оценки на WAPA реколтата от круши през този сезон ще бъде втората най-слаба за последните 10 години.

Статистиката за реколтата от ябълки до голяма степен е резултат от щетите в полските овощни градини. Много от тях бяха ударени от слани през май.

Въпреки че в повечето европейски страни ябълковите дръвчета не пострадаха силно, полските овощари прогнозират спад на обема на производство на ябълки, сравнено с миналата година. Става дума за 44% по-малко продукция.

Ръст на обема на произведените ябълки се очаква във Франция, Испания и Португалия. Поради аномалната жега плодовете може да са с по-малък размер и да са пострадали от слънчеви изгаряния. Това ще се отрази на качеството на продукцията.

В европейските хранилище продължават да се съхраняват значителни запаси от плодове, но късното начало на сезона ще спомогне за уравновесяване на пазара.

инфографика

инфографика