В края на 2020 г. Общинска служба „Земеделие“ в Кърджали възстановила стари реални граници от имот на частно лице, а с разрешение на главния архитект на общината е започнал строеж на първия ритейл парк в града на стойност 4.5 млн. лв. Оказва се обаче, че собственикът изобщо не знае за това, показва разследване на Нова телевизия. Историята е дълга и всеки в нея отказва да има вина.

По-високите посевни норми са решаващи за късните ноемврийски сеитби

Апетитният имот е на изхода на Кърджали към граничен пункт „Маказа”, чиято пазарна стойност е 1 млн. лв., е продаден на инвеститор за далеч по-скромните 120 хил. лв. и то при съмнителни обстоятелства. 

96-годишният собственик Мюмюн Калъч живее в Измир, Турция. Той и децата му не знаят, че има такава сделка, която в момента е обект на проверка от страна на прокуратурата и още няколко институции. Продажбата е направила внучката му Христина Кирчева като упълномощено лице. По разказ на роднините й в Измир подписът на дядото е откраднат от нея под претекст, че ще му вади паспорт.

През1994 г. Кирчева е подала заявление за възстановяване на собствеността върху 13 дка земеделска площ, чийто собственик е дядо ѝ. Възстановяването се налага заради твърдението на пълномощничката, че Мюмюн Калъч е членувал в ТКЗС. Три години по-късно - през 1997 г., подаденото заявление среща отказ от поземлената комисия, сочи журналистическото разследване.

25 години по-късно обаче, след като са изтекли всички срокове за подаване на заявление за земеделска земя, внучката и пълномощник на Мюмюн Калъч подава ново заявление за възстановяване. Този път нещата се случват веднага.  

„Такива заявления се подават в 17-месечен срок, което реално означава, че срокът е изтекъл през 1992 г., а той е възстановен през 2020 г. Самото решение е входирано на 21 октомври 2020 г., а комисията е излязла с решение една седмица по-късно. Всички знаем как действа българската администрация. За мен това е доста странно. За една седмица да излезе решението за възстановяване, при положение че предходната процедура е продължила повече от 3 години”, коментира адвокат Николай Митев.

Христина Кирчева отказва да коментира сделката. След получен сигнал за нередности от Областна администрация - Кърджали са сезирали прокуратурата, а от общинската поземлена комисия препращат медийните запитвания към Министерството на земеделието и горите.

От там са категорични, че за да бъде законно възстановяването на имота, трябва да бъдат представени заповед от кмета, скица и удостоверение. Такава заповед няма. От пресцентъра на Общината заявяват, че тя не е компетентна да отговори дали Общинска служба „Земеделие“ може да възстанови земи въз основа на заявление, подадено през 2020 г. Така всички институции по веригата си подават топката, затова остава прокуратурата да се произнесе.