Военното нападение над Украйна „възнагради“ Русия със сурови икономически санкции, но ответните мерки вече оказват своето влияние върху европейската икономика. Държавите членки на ЕС са на път да останат без газ и торове, което неминуемо ще рефлектира и върху новата реколта.

Вижте Наръчника за директни плащания за Кампания 2022

Докато политиците се опитват да постигнат своето, бизнесът се страхува от реакцията на Русия, и най-вече да не загубят „най-скъпото“ – газа. Синьото гориво вече поскъпна с 85% до 2250 долара за хиляда кубически метра. 

Конфликтът в Украйна обърна пазарите с главата надолу – цените на всичко от петрола до пшеницата се повишиха, а задачата за ограничаване на инфлацията е почти невъзможна: суровините и енергията са ключов елемент в цената на всяка стока.

Търговците ежедневно включват в котировките рисковете от прекъсване на доставките на газ от Русия – най-големия продавач на континента. Руското гориво е в основата на 40% от потреблението на газ в ЕС.

Още през есента непосилните тарифи за електроенергия в Европа доведе до трус в химическата индустрия. Миналата година най-големите производители Yara, CF Industries, Fertiberia спряха производството на азотни торове, рязко надувайки цените им на европейския пазар.

Според индустриалната група Fertilizers Europe 80% от разходите на индустрията идват от газ. Рязко поскъпна и ключовата суровина амоняк, която е необходима за азотните торове, което веднага удари веригите за доставки. Стопаните с основание се притесняват за реколтата. Не идват торове от Китай, а търсенето на продукти от Русия се е увеличило драстично.

В същото време цените на азотните минерални и химически торове в Русия бяха фиксирани и 3-4 пъти по-ниски от европейските. За да попречат на доставчиците да изнасят, властите ограничиха износа от декември до края на май.

Нов удар върху европейците може да нанесе препоръката на Министерството на промишлеността и търговията на Русия да бъдат спрени доставките на торове заради „саботаж“ на логистични компании, които отказаха да работят с руски товари.

В резултат на това земеделските производители в ЕС и други страни не могат да получат договорените обеми.

„Ако доставките от руски химически заводи спрат, цените ще скочат до небето и минералните торове буквално ще струват теглото си в злато или дори платина или паладий. Европейските фермери няма да могат да намерят пълноценен заместител на руските продукти, тъй като останалите производители на азотни торове не задоволяват нуждите им. 

Положението с фосфора е същото. При доставките на поташ е по-добре благодарение на немската K+S Group, но нейните мощности не са неограничени“, посочва Леонид Хазанов, независим индустриален експерт, цитиран от Риа Новости.

Според него няма алтернативи. В Африка азотните и фосфорните торове са твърде оскъдни. В Северна Америка всичко отива при местните фермери. Що се отнася до доставките на поташ, нито канадският Nutrien, нито US Mosaic ще могат бързо да увеличат производството.

В резултат на това европейските фермери ще трябва или да намалят посевите площи, или да отглеждат култури без минерални торове, смята руският експерт.