Какви са перспективите за повторно използване на водите за напояване у нас? Запознайте се със системите за напояване с регенерирани води в тематичния онлайн семинар на Аграрен университет – Пловдив, съвместно с Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ).

Производители искат 50% намаление на цената на водата за напояване

Събитието ще се проведе на 26 януари (вторник) от 09:00 часа в платформата ZOOM. Участието е безплатно, но ще ви е необходима предварителна регистрация преди датата на провеждане на семинара. 

Приемането на Регламент ЕС 742/2020 относно минималните изисквания за повторно използване на водата в селското стопанство, дава основание и представлява задължение за страните членки да създадат възможност за такова повторно използване при съблюдаване на безопасността на храните и опазване на околната среда", обясняват организаторите на събитието и допълват, че намирането и прилагането на ефективни решения в тази посока ще намали натиска върху този важен природен ресурс и ще създаде допълнителни работни места.

По време на семинара за повторното използване на водата ще се представят постигнатите резултати от реализирането на проект Suwanu Europe, финансиран по програма Хоризонт 2020, а признати експерти и професионалисти в секторите на селското стопанство и водите ще презентират:
  • възможности и предизвикателства пред използването на регенерирани водите за напояване в селското стопанство;
  • влияние на проектите за възстановяване на напоителната инфраструктура върху цената на водата;
  • примери за повторно използване на водите в земеделието на България и чужбина;
  • технологии на пречистване на водите и системи за напояване с регенерирани води.

В програмата на семинара са включени и разяснения за земеделците относно възможностите за финансиране по ПРСР 2014-2020. От НССЗ ще предоставят различни консултантски пакети за фермерите, включително за напояване по мярка 2 „Консултантски услуги, услуги по управление на стопанството и услуги по заместване в стопанството“.

Петя Куманов ще представи дейности на НССЗ, свързани с ефективното използване на водните ресурси по проект "Свързани в мрежи европейски ферми за стимулиране на взаимното обогатяване на знанията и използването на иновации чрез демонстрации", финансиран по програма Хоризонт 2020, съобщават организаторите.