Средните изкупни цени за 2022 г. се очакват да бъдат 0,79 лв./кг за краве мляко и 1,58 лв./кг за овче мляко. Това посочват анализаторите от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) в своя месечен бюлетин.

Гласувайте: Ковид помощта ще ви даде ли глътка въздух?

При кравето мляко цените ще продължат да се покачват и не е изключено да достигнат 0,90 лв./кг в края на годината. Независимо от това повишение обаче рентабилността в млечния сектор продължава да догонва по-скъпото производство. Разходите са драстично нагоре – с 60% при концентрираните фуражи и с 30% при грубите фуражи спрямо миналата година.

Данните за първото тримесечие на годината показват, че изкупеното мляко у нас се увеличава с 5,4% (8,1 тона). При произведените за този период млечни продукти има ръст при пакетирани млека с 20%, заквасените млека с 5% и имитиращите млечни продукти с 8%.

По света

 

Изкупеното мляко в ЕС за януари-март в сравнение със същия период на 2021 г. отчита слабо намаление (-0,3%). Търсенето, специално при износа се свива с по-големи размери, но цените не се очаква да намалеят заради растящите разходи.

Цената на суровото мляко на Спот пазара Лоди в Италия в края на май нараства до 0,57 евро/л. Цената е с 68% спрямо година по-рано и на рекордно ниво за последните пет години.

Цените на млечните продукти на борсите в ЕС продължават да се увеличават на месечна база. Например сирене Чедър на едро достигна абсолютен максимум за последните пет години от 4,26 евро/кг.

За първото тримесечие произведеното мляко в САЩ намалява с 1% в сравнение със същия период на предходната година. Същевременно изкупните цени за първите 4 месеца се изчисляват на 0,50 евро/кг, което е с 59% увеличение на годишна база.

Тенденции в търговията

 

Анализ на холандската Rabobank описва като несигурно развитието на световния пазар на млечни продукти. Отбелязва се, че и преди войната между Русия и Украйна световните цени се покачваха поради недостатъчно предлагане. Те са резултат от лошо време и свиване на маржовете, като е малко вероятно недостигът да бъде компенсиран в краткосрочен план. 

Водеща причина за ценовата ситуация е световната монетарна политика и усещанията на потребителите за инфлация, което намалява склонността им към спестявания и подсилва търсенето. В противовес, заплахата за продоволствената сигурност може да доведе до стратегически покупки на сухи млека и не е ясно кога ценовата ситуация ще се нормализира.