Не е възможна някакъв вид ежегодна държавна помощ за производителите на трапезни картофи, които не биха преструктурирали стопанствата си към производство на картофи за нишесте, която да компенсира отпадането им от субсидиите по обвързана подкрепа. Това отговарят от Министерството на земеделието (МЗм) на депутатски въпрос.

Гласувайте: Виждате ли смисъл от приемите по ПРСР? 

Трапезните картофи останаха извън обхвата на интервенцията за обвързано с производството подпомагане на доходите за зеленчуци в новия програмен период. За Кампания 2023 г. допустими ще бъдат само картофите за нишесте.

Ако няма обаче готовност за преструктуриране на стопанствата на над 2200 производители, планира ли Земеделското министерство ежегодна държавна помощ за тези стопанства, питат народни представители.

Проблемът според МЗм е, че такава подкрепа за покриване на производствените разходи би се определила като "оперативна" и спрямо законодателството за държавните помощи е недопустима. Оперативните разходи се поемат от бенефициера, тъй като държавата не може да отпуска помощи въз основа на цена, количество, единица продукция или единица средство за производство.

Подкрепата по de minimis остава възможна, но няма как да бъде планирана ежегодно за конкретни производства, тъй като по смисъла си тя се предоставя при спешна необходимост. Освен това бюджетът на държавните помощи е годишен и зависи от възможностите на държавния бюджет.

„През 2023 г. след утвърждаване на годишния бюджет за държавните помощи, ще се разгледа възможността за подкрепа на производителите на трапезни катрофи, при наличие на финансова възможност и възникнала необходимост за земеделските стопани, допълват от агроминистерството.

От началото на тази година влезе в сила и новото законодателство за държавни помощи, в този смисъл от ведомството уточняват, че предстои разработване на схемите за новия програмен период съвместно с браншовите организации.

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg