В началото на следващата седмица предстои повторно вземане на проби от свинете в село Бозвелийско заради установената инфекция на вируса на африканска чума при домашни свине в близкото село Тутраканци. Това съобщи Стоян Пасев, областен управител на Варна, цитиран от Фокус. 
 
 
Първите проби от животните в село Бозвелийско, което попада в обявената 3-километрова зона около установеното огнище на африканска чума по свинете в село Тутраканци, бяха отрицателни. 
 
Още при установяване на инфекция с вируса на африканска чума при домашни свине в село Тутраканци бяха предприети незабавни действия и над 80 животни бяха умъртвени по хуманен начин и загробени на място. 
 
Полицейското присъствие в зоната остава, докато отрицателните резултати на над 90 прасета от село Бозвелийско не се потвърдят от вторите проби. Забранено е изнасянето на живи животни, фуражи и месни продукти от селото, като карантината на територията на областта остава за срок от 30 дни, а в 3-километровата зона карантината е 40 дни.
 
Редица области въведоха мерки срещу чумата по свинете. Стопани, отглеждащи животните си в т.нар. стопанства тип „заден двор“ бяха приканени да изколят животните, за да не се допуска разпространение на инфекцията в индустриалните ферми. 
 
От свиневъдния бранш пък обявиха, че са готови да възмездят стопаните с животни и така да им помогнат в трудната ситуация. 
Заради откритото огнище у нас, руските санитарни власти забраниха вноса на свинско месо и продукти от него. Мярката е временна, но все пак според българските свиневъди, цените у нас ще се вдигнат. 
 
България е осмата страна от ЕС, в която прониква вирусът на африканската чума по свинете. Преди това болестта бе установена в Литва, Латвия, Естония, Полша, Унгария, Румъния и Чехия.