До края на седмицата стопанисващите дивеча във всички ловностопански райони на страната ще получат необходимите комплекти за вземане на проби от отстреляните диви свине за изследване на месото за трихинелоза и Африканска чума (АЧС), съобщиха от Изпълнителната агенция по горите. 
 
 
40 000 броя са комплектите, които са получени от регионалните дирекции по горите и предстои получаването им от всички структури, стопанисващи дивеча в България.
 
С писмо от 6 юли 2018 г. на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по горите са изпратени указания за необходимите мерки, които трябва да се вземат от ловците при отстрел на дива свиня. Комплектът за взимане на проби съдържа вакутейнери за кръв, контейнери за органни проби, пликове, писмо. В писмото се описват датата и мястото на отстрела, възрастта, пол, килограми на дивата свиня. 
 
Пробите се изпращат в максимално кратък срок до лаборатория, определена от БАБХ. Списъкът с лабораториите и техните адреси са изпратени с указанията, като е предвидено намаление на цената за изследване на месото от дива свиня. Тези изследвания за трихинелоза и АЧС са задължителни и отговорността е на ловците. 
 
Вземането веднага на проби и изпращането им за изследване е изключително важна мярка, с която навременно ще бъдат определени и ограничени териториите при възникване на тези опасни болести в нашата страна, които могат да доведат до заразяване не само на дивите свине, както и до изключително големи стопански и икономически загуби, посочват от агенцията и призовават българските ловци за стриктно спазване на наложените мерки от Министерство на земеделието, храните и горите и Изпълнителна агенция по горите във връзка с опасността от навлизането на африканска чума при дивите свине и за ограничаване разпространението на заболяването. 
 
Междувременно стана ясно, че всички служби в област Кърджали са приведени в готовност заради болестта африканска чума по свинете. Това стана ясно по време на заседание на областната епизоотична комисия, съобщи БНР. Създадена е организация за ограничаване на популацията от диви прасета и е организирано обучение на ловните дружинки. Предстои горските стопанства да бъдат снабдени с фризери за съхранение на пробите от отстреляните животни. На територията на областта няма свиневъдни обекти, стана ясно още на заседанието.