Девненското село Падина вече е под специално наблюдение заради появилото се огнище на африканска чума по свинете в провадийското село Тутраканци, съобщи Moreto.net.
 
 
Ветеринарните власти  са разширили периметъра на зоната със специален надзор около огнището на заразата с още 10 километра и така той вече се разпростира на разстояние 20 километра от село Тутраканци, община Провадия.
 
Кметът на село Падина Ивелина Йоргакиева съобщи, че вчера ѝ е било възложено да изготви списък на къщите, в чиито стопански дворове се отглеждат свине. Другата седмица предстои ветеринарни лекари и инспектори от Агенцията по безопасност на храните да вземат проби от всяко едно животно.  
 
„В Падина се отглеждат около 50-60 домашни прасета, като има къщи с по 3-4, и нито едно от тях не е регистрирано", разкри кметът на населеното място. Това означава, че ако се стигне до евтаназия на животните, стопаните няма да бъдат обезщетени от държавата. 
 
Ветеринарните власти призовават хората да бъдат бдителни и да уведомяват своевременно за всеки един съмнителен случай. Ако прасето проявява признаци на заболяване, стопаните не трябва да търсят възможности за самолечение, нито пък да го колят с цел консумация или продажба на месото. 
 
Като превантивна мярка в цяла Варненска област е забранена търговията, придвижването и транспортът на домашни свине с изключение на тези, преминаващи транзит или предназначени за незабавно клане след разрешение от официален ветеринарен лекар. Забранява се организиране на пазари и изложби на свине, както и свободно пасищно отглеждане на източнобалкански свине и кръстоски на източнобалканската свиня.