Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) предприе действия, за да се избегне опасно преливане на язовири при очакваните тази седмица силни дъждове.
 
 
„Във връзка с прогнозите за обилни валежи от 23 юли е задействан кризисният щаб в ДАМТН, който следи денонощно състоянието на язовирите на територията на цялата страна“, съобщи председателят на Агенцията Петър Горновски на брифинг с областния управител на Хасково Станислав Дечев.
 
Засега няма язовири на територията на страната, които да представляват заплаха за населението, но динамичната метрологична обстановка налага засилено вниманието към всички водоеми.
 
„Ние, като ръководство, сме на място в региона на Хасково и Кърджали не само защото тук прогнозите са за най-обилни валежи, но и защото в тази част на страната са съсредоточени най-много водоеми“, обясни Петър Горновски.
 
 
Провеждат и срещи с кметове и представители на общини в региона, тъй като преобладаваща част от язовирите са тяхна собственост.
 
„Сега най-важното е собствениците на язовири да изпълнят предписанията на ДАМТН – да се осигури свободен обем на язовирите и да се следи денонощно тяхното ниво. Такива предписания са дадени във всички региони, където се очакват проливни дъждове“, допълни председателят на Агенцията. 
 
От началото на годината инспекторите на ДАМТН са извършили над 1170 броя проверки на язовирни стени и съоръженията към тях на територията на областите Хасково и Кърджали, като установени за спешен ремонт са 147. Съставени са 143 акта за установено административно нарушение на язовирите на двете области. Продължават и масираните инспекции в цялата страна, като за първите седем месеца на годината са проверени 2393 язовира и са съставени 304 акта.