Вял протест на животновъди, тютюнопроизводители, зеленчукопроизводители, биопроизводители и пчелари бе проведен днес пред Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Не повече от трийсетината протестиращи отново поискаха служебният министър проф. Христо Бозуков да отмени заповедта за спиране на приема на проекти по мерките 10 „Агроекология и климат“ и мярка 11 „Биологично земеделие“ от ПРСР 2014-2020г.
 
 
„Сега ще помолим министъра, ако има готовност да слезе при нас и да обяви, че има една заповед, с която да ни се изплатят парите и една заповед, с която да се отмени прословутата своя заповед. Това искаме, но него пак го няма“, каза Бойко Синапов, председател на сдружението "Обединени български животновъди" (ОБЖ).
 
 
Синапов заяви категорично, че няма източване на субсидии по мярка 10 и 11 и пари има, но те не достигат до фермерите. 
 
„Всички излязоха и казаха, че това което правим ние е лъжа. Кое е лъжа? Ние нямаме политически интереси, политическите интереси ги изпълнява г-н Бозуков“, отбеляза той.  
 
Синапов добави, че макар и по-малко фермери да са излезли на протеста днес, това няма да попречи да защитават интересите си.
 
 
„Тези субсидии са наши и те отдавна трябваше да са при нас. А ние все още не сме получили отговор защо не са при нас“, каза Синапов.
 
Той допълни, че протестите ще продължат, докато не бъдат удовлетворени исканията им. 
 
„Трябва да стане ясно на всички, че докато ние не поемем управлението над МЗХ, нашите проблеми няма как да бъдат решени“, обяви от своя страна председателят на Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България Асен Кючуков.
 
 
Той заяви, че ще бъде създадена нова партия от обединени земеделци и от днес започва събирането на подписи. 
 
„Все още не знаем как ще се казва, но до една седмица ще се съберем и ще обявим официалното решение за нейната регистрация“, обясни Кючуков. 
 
Според него фермерите са в едно постоянно лутане и слушат едни и същи обещания от различните лица, които идват на власт, но нищо не правят и поради тази причина протестите няма да спрат.
 
Днешният протест приключи в 12:30 часа и се очаква другата седмица фермерите отново да се съберат пред МЗХ.