Отчита се 7% ръст на реколтата от пшеница у нас и спад на цените с около 20% в момента на база 2015. Това каза Ангел Вукодинов, председател на Контролния съвет на НАЗ пред Фокус и допълни, че тазгодишните добивите са в порядъка на 460 - 470 килограма на декар. 
 
По думите му в Пловдивско добивите са близки по количество – около 400 килограма за декар, като в региона има малък ръст на реколтата от пшеница. 
 
„Зърнопроизводителите събраха над 5 милиона тона пшеница, но това не е толкова радващо. Причината е, че резултатите се измерват количество по цена. Спадът на цените в момента е около 20% на база миналата година. Цените се влияят от световни фактори, Черноморския басейн също играе важна роля. В рамките на миналата година тон пшеница се продаваше за около 300 лева, а на места и повече за качествена пшеница. В момента цените са в порядъка на 250 - 270 лева за тон и то за много качествена пшеница”, коментира Ангел Вукодинов.
 
Председателят на Контролния съвет на НАЗ обясни, че върху цените влияят страни като Русия, Казахстан и Украйна, които са огромни производители и винаги са диктували цените на пшеницата в световен мащаб и добави, че само Русия има произведени над 70 милиона тона пшеница.