В периода 12 – 13 септември, за втора поредна година, „Асоциация за развъждане на месодайните породи говеда в България“ (АРМПГБ) планира да събере на едно място представители на всички участници във веригата на производството и реализацията на качествено телешко и говеждо месо у нас.
Фермери и предприемачи от цялата страна, заети в сектора на месодайното говедовъдство, или такива, които имат намерение да инвестират в него, ще имат възможност да се запознаят отблизо и на практика с основните технологии на развъждане и отглеждане, с ветеринарно-медицинските дейности, качественото хранене и маркетинга на готовата продукция. “Стекспо – Професионални серии за месодайно говедовъдство”, което миналата година се радва на широк отзвук, надхвърлящ границите на страната ни, се очертава да стане традиция, която най-вече цели да покаже, че има бъдеще в месодайното говедовъдство, да насърчи българските фермери да се развиват, да бъдат запознати и отворени към съвременните иновативни решения, прилагани в световен мащаб от най-добрите в тази сфера.

И тази година домакин на събитието ще бъде земеделският производител Николай Димов, който развъжда над 1000 бр. говеда-майки в стопанството си в с. Стефан Караджово, обл. Ямбол, оборудвано с всички необходими съоръжения за оптимално отглеждане на месодайни крави.
Ще се представят общо над 120 животни от 25 ферми, 9 месодайни породи в 4 категории. За първи път на изложение ще бъдат представени италианските породи Кианина, Маркиджана, Пиемонтес както и немски pedigree Месодаен Симентал. Кианина е една от най-едрите породи в света.
На 12 септември е предвидена семинарна част, на която международни експерти от Германия, Ирландия и Румъния ще споделят своя опит и добри практики по въпроси свързани със селекцията и репродукцията, отглеждането и правилното хранене, силажирането на тревните видове и люцерна, подготовката на племени животни за изложба и др.
Форумът е насочен към земеделски производители, отглеждащи породи за месо, нови инвеститори, фермери от млечния и зърнения сектор с интерес към диверсификация на производството на мляко и зърно с такова за месо, хотелиери, ресторантьори, любители на доброто говеждо. Особено предизвикателство е срещата на фермери-производители с притежатели на ресторанти и хотели, както и месопреработватели. СТЕКПО има за цел да се превърне в национално договаряне между фермери, преработватели, хотелиери и ресторантьори.
Майстор транжор от Германия, както и шеф-готвачи, ще демонстрират на живо уменията си, приготвяйки пред гостите вкусни стекове и месни гозби. И тази година залагаме на 100% българско говеждо от фермите на АРМПГБ.
За специалното дегустационно меню на основа зряло говеждо, по време на официалната вечеря на СТЕКСПО 2017, ще се погрижат двойка млади шеф-готвачи, които ще демонстрират своите знания за храната, готварски умения и опит на световно ниво, гарантирайки на гостите неповторими вкусови изживявания. Менюто има за цел да представи не само готвенето на стекове, а и други по-евтини и масови меса. Melissa Manche от Перу е завършила „Кулинарни изкуства и мениджмънт в ресторантьорството“ в университет в Лима, работила е в едно и двузвездни Michelin ресторанти в САЩ и Испания, печелила е награди в кулинарни конкурси, участвала е в организацията и подготовката на гала вечери в посолствата на Франция и Испания. Тодор Танчев от България e с диплома от Кулинарна Академия HRC и има зад гърба си над 7 годишен опит в ХоРеКа сектора. Работил е в ресторанти Michelin в САЩ, както и в Spice Market в Катар с три звезди Michelin.

СТЕКСПО 2017 и тази година обещава да бъде интересно, различно и най-вече полезно на родните фермери, които ще имат възможността да обогатят знанията си и почерпят от опита на водещите експерти в тази сфера, за да превърнат страната ни в производител на качествено телешко месо, покриващо всички стандарти, както това на утвърдените в световен мащаб лидери.
За доброто настроение на гостите е предвидена забавна програма, включваща конкурс за млади разплодни бикове от породата Абърдийн Ангус, томбола с награда юница Абърдийн Ангус, участие на популярен изпълнител, много музика, бира и най-вече отлична храна, произведена във ферми на членове на АРМПГБ и приготвена в различни вариации, за да задоволи всеки един ценител на вкусното телешко.
0 КОМЕНТАРА