ДФЗ дава 5 милиона лева като втори транш за хуманно отношение към свине и птици, съобщиха от фонда. Помощта се отпуска на земеделски производители, поели 5-годишен ангажимент за хуманно отношение към свине или птици. Това реши Управителният съвет (УС) на ДФ „Земеделие”. Бюджетът за втория транш по всяка от двете схеми е 2,5 млн. лева.

 

Документите за подпомагане ще се подават от 14 юли до 31 юли 2014 г. областните дирекции на ДФ „Земеделие” по постоянен адрес за физическите лица и едноличните търговци и по адрес на регистрация на юридическите лица. В тях кандидатите трябва да декларират броя птици и свине, за които искат да получат финансова помощ.

 

Важно е този брой да не надвишава декларираните животни, за които е получено подпомагане на първи транш. Хуманното отношение към свинете включва осигуряване на по-голяма площ за всяко от животните във фермата и на изкуствена светлина за 11 часа от денонощието. Тези мерки водят до повишаване на двигателната и хранителната активност при свинете и подобряват здравословното им състояние.

 

Хуманното отношение към птиците включва осигуряване на питейна вода и богата на аминокиселини и растителни протеини храна. Кандидатите по двете схеми трябва да осъществяват постоянен лабораторен контрол на фуражите и да следят за правилното съхранение на зърното. Всички тези допълнителни разходи, възникнали от изискванията за хуманно отношение, се компенсират от ДФ „Земеделие”.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!