Българска агенция по безопасност на храните констатира вторично огнище на Нюкясълска болест (Псевдочума) по птиците в хасковското село Балкан. При извършване на клинични прегледи в селото е установена смъртност на 14 кокошки в стадо от 54 птици. Лабораторните изследвания потвърждават заболяването Нюкясълска болест. Тя не е опасна за човека, но може да нанесе големи икономически щети на птицевъдството. Всички птици в стопанството ще бъдат умъртвени по хуманен начин. 
 
С цел ограничаване и ликвидиране на болестта, БАБХ незабавно предприе мерки съгласно европейското законодателство. Предстои извършване на ваксинация в 3 километровата зона около огнището, в която попадат селата Царева поляна, Маслиново и Горно Войводино, област Хасково и селата Зимовина и Крив, област Кърджали. В рамките на 21 дни ще се извършват постоянни клинични прегледи в 10 километровата зона около огнището. В нея попадат и селата Жълти бряг, Кралево, Гледка, Стамболово, Кладенец Поповец, Горно Големанци, Долно Големанци, Мандра, Орлово и село Войводово, област Хасково, и селата Татково, Бащино, Добриново, Черньовци, Мост и село Черешица област Кърджали.
 
Забранена е търговията и придвижването на живи птици и продукти, добити от тях, както и пазарите на живи птици и провеждането на изложби на птици в предпазната и наблюдаваната зона.