Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в регистъра по чл. 4 ал. 2 от Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия за реколта 2021 се удължава до 31 май със заповед на земеделския министър в оставка.

Липса на документ за обработваема земя спъва производители от регистрация

Срокът за вписване в националния регистър вече беше удължен един път - до 30 април 2021 г., но след настояване от страна на
Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ-2010),  стопаните получават още месец аванс за регистрация. Аргументите за искането бяха свързани с това да се даде възможност на всички тютюнопроизводители да набавят необходимия набор от документи, нужни за регистрацията – договор с търговски оператор за 2021, документ, доказващ правно основание за ползване на земеделската земя и прочее.

Междувременно министервството публикува и Регистър на лицата, които притежават разрешение за изкупуване на сортов тютюн.

Че кампанията тази година върви слабо го доказа и справка в края на март от Областната дирекция „Земеделие“ в Кърджали, която показа, че подадените заявления са едва 11% спрямо тези от 2020 г. Директорът обясни тогава, че много от тютюнопроизводителите не разполагат с документ за правно основание, защото отглеждат на общински имоти, на които има и други стопани и не може да се извърши делба.

Според НАТ-2010 липсата на регистрация води до риск от финансови загуби за стопаните. По техни наблюдения около 20% от тютюнопроизводителите не се регистрират, като това означава, че  на практика тези фермери отглеждат суровината незаконно .