Следващата седмица ще търсим възможности да бъде внесен текст, който криминализира вноса на забранени препарати за растителна защита. Съгласно правилника за работа на Народното събрание имаме право да внесем повторно това законодателно предложение. Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов на заседание на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

По думите му ще се направи всичко възможно необходимите законодателни изменения да бъдат приети в най-кратки срокове, по този начин ще се ограничи използването на непозволени препарати. Той посочи още, че в момента се чака становище от Министерството на правосъдието, като то се бави повече от година.

Представителите на бранша посочиха, че ограничаващ ефект би имало и увеличение на подпомагането за зимните пръскания. Министър Иванов обясни, че може да се помисли за ръст на държавната помощ, което би могло да се включи в националния бюджет за следващата година, защото за 2022 г. възможностите са изчерпани.

Зам.-министър Иван Христанов информира, че постъпва оперативна информация от множество източници, за има натиск за внос на забранени препарати за растителна защита. Според него тези препарати до голяма степен заместват официални, одобрени препарати, заради много по-добрите си цени, като има и няколко особено тежки случая, по които работят ресорните институции. 

„Държавата прави всичко възможно да предотврати подобен род практики. Министър Иванов и целия политически кабинет приема задачата за защита на здравето на населението, по отношението на храната на трапезата, като основен приоритет“, акцентира заместник-министърът. Той предложи единна позиция на Консултативния съвет, която да е очертае необходимостта от фокусирано внимание към този проблем и провеждане на разяснителна кампания сред стопаните, която да предотврати използването на забранени препарати за растителна защита.

Пред участниците в заседанието бяха представени възможностите за подпомагане на отрасъла и предстоящите дейности до края на годината. Министър Иванов припомни, че една от възможностите е с отпуснатите до 5% от ПРСР (от средствата за 2021 г. и 2022 г.) за директно подпомагане на стопаните в размер до 65 млн. лв., което стана възможно след промяната на европейски регламент. 

„Нашата цел е приемът да бъде отворен следващите две-три седмици, за да стигнат тези средства до земеделските производители и преработватели, както и до чувствителните сектори през есента“, обясни д-р Иванов.

По време на заседанието бяха представени актуални данни за площите и производството на плодове и зеленчуци, бе обсъдена и възможността за разработване на технологични карти за биологично производство. Тема на разговорите беше и възможността за подпомагането на картофопроизводителите в следващия програмен период, като от експертите от Министерството на земеделието обясниха, че разговорите с Европейската комисия продължават, като България ще отстоява позицията си да се запази субсидирането им чрез обвързано подпомагане с новата ОСП.