В световен план консумацията на горски плодове расте с 15% годишно. Основните потребители са САЩ, Русия, Германия, Великобритания, Белгия и Франция. Почти половината от световния обем на търговия се пада на градинската ягода, като потреблението й нараства с около 3-5% годишно, информира Татяна Гетман, ръководител на Info-Shuvar и експерт по пазара на плодове и зеленчуци в Източна Европа, съобщава agrostory.com.

30% по-голяма реколта от костилкови плодове в Испания

По думите й с всяка изминала година ягодите отстъпват незначително част от дяла си на сините боровинки и малините, които са лидери по темпо на ръст на продажбите в света – 17-20% годишно.Гетман информира, че Украйна осигурява 25% от източноевропейското производство на меки горски плодове и 10% от производството на плодове – вишни, череши и др. В същото време страната почти не изнася тази продукция.

Обяснението е, че местните производители не са мотивирани да изнасят на външни пазари – напълно достатъчно им е вътрешното търсене. Маржът е удовлетворителен.

Това състояние обаче е временно и трябва да се помисли за експорт, смята Гетман. Експертът отбелязва още, че през периода 2010-2013 г. в Украйна е бил налице бум на създаването на нови насаждения с горски плодове. Най-значителен дял имат малините, сините боровинки и френското грозде.

Според Гетман понижаването на цените ще увеличи потреблението на тази продукция на вътрешния пазар.