Стана ясно вече, че за земеделските стопани са заделени близо 525 млн. лв. по четири направления. Парите ще дойдат по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), а прием по новата инвестиционна схема се очаква да бъде отворен до края на годината.

Таванът на извънредната помощ ще се вдигне ли на 93 000 евро на стопанство?

Отново по НВПУ са предвидени почти 24 млн. лв. за проект „Дигитализация на процесите от фермата до трапезата“. Единственият възможен бенефициент е Министерството на земеделието, като целта е изграждането на цялостна Електронна информационна система в земеделието.

Важно е да се отбележи, че в рамките на Стратегическия план ще бъдат включени интервенции за подпомагане на земеделски стопани, които използват системата и обвържат софтуерите за управление на земеделско стопанство с електронната система. Така ще се стимулират намаляване на употребата на ПРЗ, синтетични торове и загубата на хранителни вещества в почвата, продажбата на антимикробни средства и др. 

Електронната платформа ще обединява няколко модула и ще интегрира съществуващи информационни системи чрез интерфейси за:

•    достъп до географски данни – граници и номера на кадастрални имоти, защитени територии, територии с ограничения, площи, допустими за подпомагане по директни плащания, постоянно затревени площи, споразумения за ползване по чл. 37 от ЗСПЗЗ;
•    прием на информация от земеделските стопани – декларации и заявления по ЗСПЗЗ, анкетни карти и др.;
•    прием на информация за граници на обработваеми площи, отглеждани култури, позволяващ автоматично попълване на необходимите данни в Системата за електронни услуги (СЕУ) на ДФЗ (подаване на заявления за подпомагане);
•    прием на информация за планирани и извършени мероприятия, свързани с използване на ПРЗ и хранене на почвата, препоръки и изпълнение на мероприятията;
•    достъп до данни от Мрежата за комуникация;
•    достъп до данни от регистър на животните – идентификатор и вид на животните, животновъдни обекти, паспортни данни;
•    въвеждане на данни за планирани мероприятия с ПРЗ и торове, уведомяване през съществуващи системи.

Модул за употребата на препарати за растителна защита (ПРЗ) и торове чрез дигитализация на дневниците

Контролните органи ще разполагат в реално време с информация за количеството употребени ПРЗ и торове по земеделски стопани, култури, видове ПРЗ и торове и закупени и съответно употребени ПРЗ.

Модул за контрол на употребата на антимикробни ветеринарномедицински препарати (ВМП)

Ще се прави автоматична оценка и категоризация на даден животновъден обект според обема на употребените антимикробни средства. Онлайн платформа ще позволява електронно издаване на рецепта и получаване на справки по отношение на количествата употребени антимикробни продукти. Модулът ще позволява също вписване и проследяване на вноса, производството, търговията и съхранението на по-широк кръг от ВМП.

Модул за проследяване от първичното производство до крайното потребление на принципа на уникален идентификационен код (QR код, баркод или др.)

Модулът ще събира и съхранява данните от производители, вносители, дистрибутори, търговци на едро и дребно, ще проследява движението по логистичната верига и ще предоставя проверена информация на всички участници в процеса, както и на контролните органи.

Модул за онлайн обучение и консултации

Модулът ще предоставя на земеделските производители информация за съвременни технологични и екологични решения в техните стопанства. Платформата ще дава възможност и за организиране на уебинари и обучения през мобилно приложение, настолен компютър или телефон. Платформата ще съдържа и актуална информация за култури, сортове растения и породи животни, добри земеделски практики и технически решения за прецизно земеделие.

Мрежа за комуникация от полеви сензори и сензори за дъжд 

Мрежата ще осигурява данни за почвена влага, температура на въздуха и почвата и количество на валежите в земеделските земи. Тя ще дава достъп на фермера до важна информация за развитието на посевите с цел оптимално планиране на агротехническите мероприятия и вземането на адекватни решения.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Направление 1: Инвестиции в технологична и екологична модернизация

Направление 2: Инвестиции в центрове за подготовка за предлагане на пазара и съхранение на плодове и зеленчуци 

Направление 3: Инвестиции за изграждане/реконструкция и оборудване на животновъдни обекти за отглеждане и преценка на мъжки разплодни животни

Направление 4: Инвестиции, свързани с ефективното използване на вода в земеделските стопанства