Всички едри, дребни преживни и еднокопитни животни на територията на Рилския манастир са поставени под карантина заради огнището на бруцелоза. Кметът на Община Рила от своя страна е длъжен да осигури помещение за карантиниране на животните. Също така клането на животни на територията на Рилски манастир е забранено. Това се посочва в заповед на областния управител Виктор Янев. 
[news]
В заповедта се казва още, че във връзка с църковния празник Успение Богородично е забранено преминаването на едри, дребни преживни и еднокопитни животни, както и трупно месо от същите, което не е претърпяло термична обработка и не е добито при кланични условия на територията на манастира. 
 
По повод констатираното огнище на бруцелоза по едрите, дребните преживни и еднокопитни животни в стадо, отглеждано в Рилски манастир и във връзка с провеждането на църковния празник Успение Богородично, се състоя второ спешно заседание на Областната епизоотична комисия, за да се определят мерките за ограничаване и недопускане разпространението на болестта при хора и животни. 
 
На заседанието стана ясно още, че директорът на ОД на МВР и директорът на ОДБХ гр. Кюстендил ще осигурят денонощен пропускателен режим на входа на гр. Рила, обл. Кюстендил за времето от 17,30 часа на 13 август 2015 г. до 18,00 часа на 16 август 2015 г. 
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!