Безпрецедентно Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) остана в сряда без Управителен съвет заради отказа на директора Мирослав Николов да подаде своята оставка. Така всички плащания за фермерите са напълно блокирани и не е ясно кога ще бъдат взети важните решения за отпускането на средства за животновъдите и компесаторните плащания заради лошите климатични условия. 

 

Земеделски и бизнес организации вече предупредиха, че заради войната между земеделския министър Димитър Греков и шефа на фонда Мирослав Николов рискуваме загуба между 500 и 2 млрд. лв. В Европейската комисия също гледат с недоверие към страната заради случващото се във фонда.

 

При липсата и на сертифициращ орган, който гарантира изрядността на плащанията, не е изключено да се стигне и до крайни решения. Поредният цирк в ДФЗ се разигра след два неуспешни опита за свикване на заседание на управата на фонда, когато най-после за заседанието в сряда беше постигнат кворум, съобщава Mediapool..

 

Вместо придържане към предварително одобрения дневен ред, който е бил от 13 точки, както Фермер.БГ вече писа, министър Димитър Греков поиска още в самото начало оставката на изпълнителния директор на фонда Мирослав Николов. Той отказал и тогава всички присъстващите членове на управителния съвет подали оставка като знак, че не желаят да работят с него, информираха и от Министерството на земеделието. Управителният съвет на фонда се състои от 11 членове. По право в него са земеделският министър и изпълнителният директор на фонда. Още четирима представители се назначават от земеделският министър, а останалите пет са зам.-министри на финансите, на икономиката, на околната среда, на труда и социалната политика и на регионалното министерство.

 

От Министерството на земеделието отказаха информация колко членове и кои са присъствали на заседанието, съобщава Mediapool. Според устройствения правилник на фонд "Земеделие" при наличието на кворум и желание от тяхна страна управителният съвет е можел направо да смени Мирослав Николов, а не да разиграва цирка с оставките. Източници от земеделското министерство твърдят, че такава е била и идеята на министър Греков, но той не е бил сигурен дали представителите на БСП ще подкрепят това негово предложение.

 

Според източници на Mediapool той започнал поредица от подмяна на представителите на ведомството му в управата на фонда. Явно обаче това не е било достатъчно и Греков, който е от квотата на ДПС, разиграл 15-минутния цирк с оставките. След заседанието Мирослав Николов даде ясно да се разбере, че няма намерение да подава оставка. На въпрос дали ще размисли и ще си подаде оставката той отговори: "Това означава да предам българските бенефициенти". Николов каза, че на краткото заседание не са били взети никакви решения за пари за фермерите. "Единствена точка беше натиск за нашата оставка", каза той и уточни, че натискът е бил от страна на министъра на земеделието Димитър Греков, който не посочил нищо конкретно, а "общи фрази".

 

"Никой не е гласувал нищо по реда – този, който беше обявен, който трябваше конструктивно днес да се разгледа", каза Николов. По думите му не са обсъдени и темите, по които земеделското министерство и фонда са постигнали единомислие на среща при премиера Орешарски. УС на ДФЗ трябваше да разгледа днес отчет на фонда за одобрените през последната година проекти, както и да одобри пари за държавната профилактична програма за животните, заради която същия ден протестираха ветеринарни лекари.

 

Дневният ред предвиждаше още отпускането на 60 млн. лв. за фермерите, като част от тях са средства за компенсация на пропаднали от градушка площи през миналата година. При липсата и на сертифициращ орган плащанията по течащи проекти също са под въпрос. Мирослав Николов като изпълнителен директор на фонда може да подписва документи и да нарежда плащания, но проблемът е, че после те може и да не бъдат признати. Тогава ще трябва да се платят с пари от държавния бюджет.

 

Представители на Националната асоциация на животновъдите бяха пред сградата на МЗХ два часа преди началото на заседанието на УС на ДФЗ и искаха да участват в заседанието. След заседанието Бойко Синапов, председател на асоциацията, заяви, че "случващото се е цирк!". Те очакваха, че на днешното заседание ще бъдат одобрени пари за имунопрофилактика на животните. След като това не се случи и заседанието приключи за минути, Синапов заяви пред Фермер.БГ, че животновъдите „се прибират по родните си места и започват подготовка за национален протест”.

 

 

Тази вечер от ДФЗ съобщиха за подписани с фирми и общини анекси към вече действащи договори или нови контракти за финансиране по ПРСР 2007-2013 г. През последната седмица ДФЗ пускаше на сайта си одобрените проекти по отделните мерки и публикуваше списъци на одобрените бенефициенти. Става въпрос за над 200 проекта по различни мерки. В списъците са и още 355 проекта, които към момента не са финансово обезпечени и чакат МЗХ да прехвърли средства от Гаранционния фонд, с което да позволи разплащането и по тях, посочват още от ДФЗ.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!