Всички проби от заразеното с антракс месо са положителни, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните. От заразеното с антракс месо бяха направени наденици, оказа се, че има и произведени кебапчета в транжорна във варненския квартал "Аспарухово". От тук нататък органите на МВР трябва да продължат разследването, тъй като до този момент собственикът на транжорната отричаше да е получавал заразеното месо. 
 
Доктор Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) съобщи за БНР, че в село Млада Гвардия, ваксинацията на животните е приключена, но ситуацията ще продължава да се следи от Агенцията и карантината ще отпадне, след като се установи, че животните имат имунитет, което се очаква да стане до седмица. Той допълни, че ще бъде ваксинирано и стадо от триста овце във ферма в община Ветрино, тъй като и те са били на паша в селото. 
 
Припомняме, че от Регионалната здравна инспекция във Варна съобщиха, че пробите, взети от 28-те души, които са консумирали заразеното с антракс месо са отрицателни. На всички контактни с месото хора бяха раздадени профилактично антибиотици.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!