Проектът на Правилник към Закона за виното и спиртните напитки, все още е във фаза обсъждане - до 4 септември 2013 г., макар още на 28 декември 2012 г. обсъждането му трябваше да е приключило.

 

 

"В края на миналата година, тоест в определените срокове, ние направихме Правилника и го подадохме в Министерството на земеделието и храните (МЗХ), за да мине през междуведомствено съгласуване и след това документът да влезе в Министерски съвет (МС). По време на съгласуването, обаче, се взе решение да бъдат променени доста текстове по настояване на браншовите организации, които в писмен вид подадоха предложенията си. Затова МЗХ излезе с решение да се създаде работна група, която да разгледа всички внесени предложения. Те бяха поставени отново на обществено обсъждане, работата не е спирала включително и по време на служебния кабинет. Каченият в момента проект за Правилник към Закона за виното и спиртните напитки на страницата на МЗХ и на Портала за обществени консултации", обясни пред репортер на Фермер.БГ Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ).

 

В проекта се предвижда да бъде създаден регистър на производителите на грозде, в който ще бъдат описани всички данни за лозята – сортове, година на засаждане, дори и наличието на капково напояване в стопанството. Новият правилник урежда още режимите за издаване на сертификати за производителите на грозде и на вино, както и контрола върху дейността на производителите. В досиетата на винопроизводителите трябва да бъде описано точното местонахождение на избата, производственият и съдовият капацитет.

 

В приложенията към Правилника има и образци на дневници, които винопроизводителите трябва да попълват. В тях се описва целият процес на производството на вино, включително и подслаждането, повишаването или намаляването на киселинността, обработката с калиев фероцианид и активен въглен, както и добавянето на диметил карбонат (DMDC) и използването на дъбова дървесина за производството. В наредбата се регламентира и производството на плодови вина – област, за която няма европейски норми, а всяка държава сама определя правилата.

 

Последният вариант на Правилника към Закона за виното и спиртните напитки е публикуван на страницата на МЗХ на 21 август. "След като изтече срокът за обществено обсъждане, проектът за Правилник влиза в Министерски съвет за одобрение и приемане", каза още за Фермер.БГ Красимир Коев.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!