Правителството одобри предложението на правосъдното министерство да се създаде Национален регистър на запорите за движими вещи. Идеята е в него да влязат и запорираните машини на фермерите.

Как ще се купува земеделска техника в следващия програмен период?

Електронната система ще включва информация за движимите вещи с регистрационен режим, върху които са наложени запори по изпълнителни дела. До нея ще имат достъп както правоимащите органи, така и лица на територията на страната и извън нея.

Към момента в българското законодателство липсва възможност за информиране на заинтересованите страни преди извършване на покупко-продажба на движими вещи относно наложени запори върху тях. Тук става дума за пътнотранспортни средства, селскостопанска техника, пътностроителна техника и др.

Предвидено е Националният регистър на запорите и системата за електронен публичен търг да функционират на основата на обща информационна система. Това ще позволи автоматизирано движение на данни от регистъра на запорите на движими вещи към модула за продажбите и обратно.

Очаква се системата да улесни проверката за наличие на запор върху вещ на дадено лице. Така ще се постигне максимална информираност на гражданите, бизнеса и държавните органи и ще се намали възможността за разпореждане със запорирани вещи, уточняват от пресслужбата на министерския съвет.